Sukoró: haladéktalan egyeztetések kezdődnek Blummal

Oszkó Péter felkérte a vagyongazdálkodási tanács elnökét, hogy haladéktalanul kezdjen egyeztetést Joav Blummal a sukorói telekcseréről.

'Olyan állapotban adjuk át a kasszát, mint a Fidesz 2002-ben'

Lehet magasabbra emelni az idei államháztartási hiánycélt, ám ehhez, minimum az önkormányzati rendszer reformját kell felkínálnia a következő kormánynak - véli Oszkó Péter pénzügyminiszter. Szerinte e nélkül nem érdemes tervezgetni a költségvetési pályát.

Az idő már nem Bajnaiéknak dolgozik

Tavaly ősszel Bajnai Gordon még úgy képzelte, hogy idén a második fél évben már mutatkoznak a javulás jelei a munkaerőpiacon. Úgy tűnik, erre még várni kell, legalább 2011-ig, s ezzel már a kormány is tisztában van.

A pénzügyminiszter kalauzol

Oszkó Péter végigvezetett bennünket a Pénzügyminisztérium legendákkal, tradíciókkal és titkos aktákkal teli, patinás belvárosi épületében.

Raktárakban áll a dohány, a pia, ezért kevesebb az adóbevétel

Az év eleji jövedéki adóemelések miatt még tavaly decemberben bespájzoltak a kereskedők dohányáruból, alkoholból, ezért idén a megszokottnál kevesebb fogyott ezekből a jövedéki termékekből, ami meglátszik az adóbevételeken.

 

Több adóbevétel, kisebb hiány

A vártnál tíz százalékkal több adó és járulék folyt be az államkasszába az első negyedévben. A hiány is kisebb a vártnál. A legnagyobb pénzügyi kockázatot a Máv, a Malév és a BKV jelenti.

Az első negyedévi adóbevételek nem igazolták az aggodalmakat, a központi adóbevételek egyenlege 16 milliárd forinttal jobb, mint a prognózis, és a járulékokból is 10 milliárd forintos többlet van - mondta Oszkó Péter egy csütörtöki háttérbeszélgetésen.

A Pénzügyminisztérium (PM) által szerdán nyilvánosságra hozott adatok szerint az államháztartás márciusi hiánya 259,3 milliárd forint volt a helyi önkormányzatok nélkül. Ez 45,2 milliárddal alacsonyabb a 304,5 milliárd forintos várakozásnál. Az államháztartás  609,9 milliárd forintos első negyedévi pénzforgalmi deficitje  a várható éves hiány 69,4 százaléka volt.

A pénzügyminiszter elmondta: a költségvetés bevételi és kiadási számai is fölötte vannak a prognózisnak. Nagyobb arányú pozitív eltérések a bevételi oldalon vannak. A kiadási oldalon a miniszter szerint nagyságrendileg tartani tudják a prognózist, ami a feszített gazdálkodás, fegyelmezett kincstárnoki rendszer működésének eredménye.

A pénzügyminiszter szerint a költségvetésben mindössze a GDP néhány tized százalékát jelentő feszültségekről vannak, ami feszes költségvetéssel kigazdálkodható.

Kockázatok minden költségvetési gazdálkodásban vannak, így a mostaniban is, bár nem feltétlenül ott, ahol sokan látják - fogalmazott csütörtöki háttérbeszélgetésén a pénzügyminiszter.

Oszkó Péter szerint az adóbevételi prognózisok helyesek voltak: kockázatot az állami tulajdonú vállalatok - BKV, MÁV, Malév - gazdálkodásában mutatkozó feszültségek jelenthetnek.

Megjutalmazzák az adó- és vámügyintézőket

A prognózis feletti adóbevételek jutalmaként az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), valamint a Vám- és Pénzügyőrség (VP) dolgozói egyhavi mozgóbért kaptak - jelentette be Oszkó Péter. A kifizetés az áprilisi kiadásokat terheli.

Oszkó Péter elmondta: az adóigazgatási szakszervezetekkel megállapodtak abban, hogy a korrigált prognózishoz igazítják a mozgóbér feltételeket, de ezt nem foglalták írásba. A következő negyedévi feltételeket még ez a kormány alakítja ki - tette hozzá.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.