Huszonöt tálibot öltek meg a koalíció katonái Afganisztánban

Huszonöt feltételezett tálibot öltek meg a nemzetközi koalíció katonái egy 14 órán át tartó vasárnapi összecsapásban Afganisztán déli Hilmend tartományában.  

Száz tálibot öltek meg az afgán kormányerők

Több mint száz kormányellenes lázadót öltek meg az afgán hadsereg és a nemzetközi biztonsági erők katonái két nap alatt Faráh tartományban - közölte a kabuli belügyminisztérium.

Utánpótlásvonalakat támadnak a tálibok

A NATO-erők utánpótlását biztosító 11 teherjárművet és 13 konténert gyújtottak fel szombaton tálib felkelők Pakisztán északnyugati részében.

Összeomlott a tűzszünet a tálibokkal

Az első tartományi tűzszünetet jelentették be Kabulban. Miközben a három hét múlva esedékes elnökválasztás előtt 2001 óta példátlanul kiújult az erőszak, a Pentagon magánbiztonságiak felbérlését fontolgatja..

Nem fizeti le a tálibokat a magyar honvédség

Az AFP értesülése szerint elterjedt gyakorlat a tálibok lefizetése a vidéken állomásozó külföldi csapatok körében.

 

Támadás a NATO-főhadiszállás ellen

Hét halottja és kilencvenegy sebesültje van a NATO kabuli főhadiszállásának főbejáratánál történt szombati öngyilkos merényletnek. A tálib szélsőségesek vállalták a felelősséget a robbantás végrehajtásáért.

Zabiullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője azt közölte, hogy az amerikai nagykövetség volt támadásuk célpontja, de odáig nem sikerült eljutnia a gépkocsis merénylőnek. Az autóba rejtett robbanószerkezet a nemzetközi erők főhadiszállásánál lépett működésbe. Egyes értesülések szerint 500 kilogrammnyi robbanószert tartalmazott a pokolgép.

Mohamed Zahir tábornok, az afgán védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy három polgári személy meghalt és hetven megsebesült. A robbanás a főbejáratnál elhelyezett hatalmas betonútakadálynak köszönhetően korlátozott mértékű kárt okozott csupán. A detonációban ugyanakkor betörtek a térségben lévő házak ablakai. A NATO főhadiszállása környékén van az amerikai hadsereg főhadiszállása is, illetve több nagykövetség is.

Az afganisztáni elnökválasztás mindössze öt nap múlva lesz, és az ezt megelőző időszakra a tálib lázadók megsokszorozták támadásaikat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.