A klíma féloldalas csúcsa

Az éghajlatváltozást szívükön viselőknek rögtön két meglepetést is hozott a március utolsó előtti hétvégéje. Egyrészt örömtelit, mert megtartották az Első Magyarországi Klímacsúcs, ám a klímaváltozás kérdésével legtöbbet foglalkozó négy nagy civil szervezet nélkül.

Városi túlélőshow: a komposzt

A városi túlélőshow bemutatja: egy olcsóbb, önállóbb, környezetbarátabb városi élet lehetőségei, apró lépésekben. Videó

Városi túlélőshow: tűzkorsó és KÖR

Válság van? Megszűnik a gázártámogatás? A villany is drágul? Nincs mivel főzni? A megoldás: önellátás, önigazgatás, önszerveződés. Tűzkorsó és más Közösségi Önsegítő Rendszerek. A városi túlélőshow bemutatja: egy olcsóbb, önállóbb, környezetbarátabb városi élet lehetőségei. Videó

Kalifornia a klímaváltozás után

Az Egyesült Államokban Kalifornia élen jár a klímaváltozás elleni környezetvédelmi lépések megtételében. Az ebben az államban bevezetett, szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítását célzó intézkedéseket az államok többsége is átveszi.

Új típusú forradalmak

Mára az emberiség igazi problémáját a globális felmelegedés jelenti. A veszélyt elsősorban a zöld mozgalmak résztvevői ismerték fel először, napjainkban egyre inkább már a politikusaink és állami vezetőink is. Már csak egy probléma van: a tőke nem kívánja felismerni.

 

Súlyos aszályok várnak ránk az elkövetkező évtizedekben

A világ nagy részét szélsőséges aszályok sújthatják a következő három évtizedben, hacsak nem sikerül érdemben mérsékelni az üvegházgáz-kibocsátást - derül ki egy tudományos kutatásból.

"A következő évtizedekben kiterjedt aszályok lehetőségével kell szembenéznünk, jóllehet ezt még nem ismerte fel teljes körűen sem a közvélemény, sem a klímatudományi kutatóközösség ... Ha a tanulmány előrejelzései csak közelítőleg is megvalósulnak, a társadalmi következmények világszerte hatalmasak lesznek" - fogalmazott Aiguo Dai, az amerikai Országos Légkörkutató Központ (NCAR) kutatója, a vizsgálat vezetője.

A Wiley Interdisciplinary Reviews című sorozat klímaváltozással foglalkozó kiadványában megjelent tanulmány szerint Délkelet-Ázsia, Ausztrália, az Egyesült Államok, Dél-Európa, Afrika, Latin-Amerika és a Közel-Kelet jelentős részét súlyos aszályok sújthatják a következő évtizedekben. A Földközi-tenger partján fekvő régióknak "szinte példa nélküli" aszályokra kell felkészülniük.

"A szélsőséges aszályok jelentős kihatással lehetnek a mezőgazdaságra, a vízkészletekre, a turizmusra, az ökoszisztémákra és az alapvető emberi jóllétre" - olvasható a cikkben, mely szerint az aszályok egyedül az Egyesült Államokban 6-8 milliárd dolláros károkat okoznak éves átlagban, Afrikában pedig több mint félmillió ember esett áldozatul a szárazsághoz köthető katasztrófáknak az 1980-as években.

Míg a Föld jelentős részét várhatóan hosszan tartó aszályok fogják sújtani, addig egyes északabbra fekvő, ritkábban lakott területek - így például Észak-Európa, Oroszország, Kanada, Alaszka és India egyes területei - nedvesebbé válhatnak a következő időszakban.

Az előrejelzések beigazolódása nagyban függ az üvegházgázok kibocsátásának, valamint a természetes klimatikus folyamatoknak, például az El Nino-jelenségnek az alakulásától.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.