A csokiroló- konglomerátum

A népi demokrácia embert próbáló kirántott húsos zsömléinek állít emléket a Vendéglátóipari Múzeum kiállítása.

Mozaik a szőlősben

Kelíbia városának bizánci erődjétől pár kilométerre kísérőink egy romházhoz vezetnek. A fű és gazcsomókkal benőtt római korú mozaikpadló szőlővenyigéket ábrázoló mintái jól bizonyítják, Észak-Tunéziában már évezredekkel ezelőtt hódoltak a borkultúrának.

A csimpánzkutató Goodall ismét Budapesten

Dr. Jane Goodall világhírű főemlőskutató világkörüli turnéjának európai állomásaként Magyarországra érkezett. A környezeti nevelés elkötelezett híve Tanzániában több mint 20 éven keresztül tanulmányozta a vad csimpánzokat.

YU-HU-RAP a MU Színházban

Domonkos Domi István sok év után újra nagylélegzetű verset írt, a Kormányeltörésben 'folytatását'.

'Richtert Gedeont is a Dunába lőtték, tudtátok?'

Ismeretlenek disznólábakat tettek a pesti rakparton található holokauszt-emlékmű cipőibe. A kegyeletsértés ellen szerdán és csütörtökön is tiltakoztak. Egy kalmopyrines dobozra valaki azt írta: "In memoriam Richter Gedeon, a Kalmopyrin feltalálója, őt is a Dunába lőtték, tudtátok?"

 

Somló Hangja fesztivál zenével és borral

A Somlói Borvidék az egyik legegyedibb bortájak közé tartozik, a különös varázsú hegyen dinamikusan fejlődik a borkészítés. Ezt szeretnék bemutatni a somlói borászok a borra és kultúrára szomjazó közönségnek a Somló Hangja fesztiválon, amelyet július 15. és 18. között rendeznek meg.

Az összművészeti fesztivál mellett egyenrangú félként jelenik meg a hallatlan tradíciójú somlói bor bemutatása, egyrészt a Borudvaron, másrészt a hegyen, ahol nyitott pincék várják a vendégeket. A fesztivált joggal nevezhetjük világszínvonalúnak, ahogy a somlói bort is, kettőjük ünnepe lesz a Somló Hangja fesztivál, melyet az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület a Somlóhegy Alapítvánnyal és a Tornai Pincészettel együttműködve hozott létre. A fesztivál keretében fellép többek között a Ghymes, a Makám, a Csík, a Hot Jazz Band, a Los Andinos, Nikola Parov és Balogh Kálmán, de mindennap élményekben gazdag családi programok - kézművesek, íjászat, állatsimogató -, filmvetítések és táncházak várják az érdeklődőket.

A rendezvény a közép-dunántúli régió egyik legjelentősebb nyári művészeti eseménye lesz, mely a kultúra mellett nagy hangsúlyt helyez a borászati, gasztronómiai, környezeti értékek széles körű megismertetésére, a családoknak szóló programokra.

„A Somló hangja az egyik kicsi alvó faluban, Kiscsőszön rendezett Pajtafesztiválból nőtt ki, már ott is összehozta a falusiakat, azt reméljük, hogy ugyanígy fogja összekötni a környékbeli falvak lakóit és az egész országból érkező vendégeket" - mondja a program főszervezője, Kovács Norbert (Cimbi), aki szerint bor és kultúra jegyesek, így a fesztivál kulturális inspirációinak hatását a somlói borok fogják fokozni.

A program részletei a fesztivál honlapján >>

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.