Biciklivel jár a fiatal fehérbőrű belga diplomás

A kerékpár-forgalom Brüsszel térségében megnégyszereződött az elmúlt négy évben, jelenleg a teljes közúti forgalom négy százalékát teszi ki.

Kerékpárúttal a még több balesetért!

A bringásoknak ünnepnap, ha Budapesten átadnak egy újabb szakasz kerékpárutat. A Dráva utcában viszont egészen más történt. A frissen felavatott bicikliutat egyszerűen bezárták a használói, az új szakasz ugyanis életveszélyes, pedig tízmilliókat költöttek rá. Videó

Hétvége a Föld nevében

Bár a Föld Napja hivatalosan április 22-ére esik, nálunk az egész hétvége erről fog szólni. Bringások, civilek különböző programjai lepik el az országot, nem is lesz érdemes kocsiba ülni, annyi útlezárás várható.

Egy hét, két kerék

Civil szervezetek "Alternatív Mobilitási Hetet" tartanak múlt szerda óta, ami konferenciáktól partikig bezárólag ad alternatívát a közlekedésben.

Újra támad a kritikus tömeg

Megosztva használhatnák a gyalogosok és a kerékpárosok a Margit híd déli oldali járdáját egy javaslat szerint.

 

Segítő Bringakonyha

A Critical Mass biciklis mozgalom tagjaiból alakult Bike Kitchen szerelőklub tagjai nyolc, felajánlásokból épített kerékpárt adtak ajándékba a Down Alapítványnak. A szűkös anyagiakkal küzdő szervezet gondozottjai mostantól rendszeresen tudnak biciklizni a Népligetben.

A Bike Kitchen, avagy Bringakonyha nevű szerelőklub novemberben alakult a Critical Mass honlapján. Az alapötlet az Észak- Amerikából indult mozgalom meghonosítása volt, melynek keretében a bringások közösen szerelnek, megosztva egymással szerszámaikat és tapasztalataikat. Tavaly év végén éppen egy értelmi fogyatékos lánynak kerestek adománybiciklit, de hirtelen annyi felajánlás jött a közösségtől, hogy a szerelések nagyobb léptéket kaptak.

Háger-Veress Ákos, a Bringakonyha egyik szervezője elmondta, hogy független magánkezdeményezésük nem áll meg a nyolc bicikli átadásával. A klub a Millenáris Velodromban kezdte meg működését, ahol a nyílt napokon bárki csatlakozhatott a szereléshez. „A legtöbb, amit mi kerékpárosok át tudunk adni, a bringázás öröme" - mondta a Zágráb utcai gondozóház előtt összegyűlteknek, akik nagy örömmel fogadták a darabonként mindössze 3500 forintból, tehát egy egyszerű, bolti bicikli árának tizedéből épített bringákat.

„A Down Alapítvány gondozóházában hetven emberrel foglalkoznak, közülük harmincan laknak a Zágráb utcai házban. Az alapítvány pénzügyi keretei elég szűkösek, és a biciklizés még hiányzott az eddigi mozgási lehetőségeik közül, pedig igény volt rá. A házból páran részt vettek a 2008-as, áprilisi Critical Mass felvonuláson, ami nagyon megtetszett nekik, így kapóra jött a Bike Kitchen kezdeményezés" - meséli Csekő Andrea, az alapítvány munkatársa, aki nem győzi megköszönni a bringások felajánlását. Szerinte kerékpározási lehetőségként a közeli Népliget állandó célpontjukká válhat, de a gondozóház környéki utcák is csendesek és kis forgalmúak, ott szintén módjuk lesz élvezni az ajándékba kapott bicikliket.

A bárki számára nyitott szerelőklubot tovább folytató bringások gondoltak a biztonságra is: minden biciklit felszereltek villogóval, és a használóik kaptak egy- egy sisakot és láthatósági mellényt is. „Csodálatos, amit ezek a srácok összehoztak" - mondta az eseményen László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, aki reméli, hogy még nagyon sok ilyen alkalomban lesz része.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.