A romák helyzetét vitatja az EP

A romák szociális helyzetéről szóló jelentést fogadott el az Európai Parlament foglalkoztatási bizottsága, míg az állampolgári, bel- és igazságügyi bizottság a tavalyi olaszországi eseményekről készült beszámolót tekintette át.

Lételeme a deviancia

Kétségkívül le tudok mondani magamról - közli Pater Sparrow, aki eredetileg persze nem páter, hanem Peter. A fiatal filmrendező-látványtervező londoni tanulmányai óta használja e sajátos alkotói nevet. A negyvenedik filmszemle előtti napokban járunk, az első nagy bemutatkozás, az „ 1” című játékfilm megmérettetése előtt. Videó

Újabb tűz Tatárszentgyörgyön

Ismét lángra lobbant egy ház Tatárszentgyörgyön kedd hajnalban, a cigány kisebbségi önkormányzat elnökhelyettesének otthona. A tűzoltók elsődleges vizsgálata szerint a tüzet szándékos gyújtogatás idézte elő.

Romasors és politika

A roma vezetők nem az etnikumuk érdekeit tekintették elsődlegesnek, hanem meggazdagodásukat, hogy minél több állami pénzt szerezzenek saját tervükhöz. Képmutatás, amikor egy romák elleni merénylet után kirajzanak és keseregnek.Nolblog

"Már Amerikát is nyugtalanítja a magyar romák helyzete" se..

Tényleg ennyire félnek a romáktól, esetleg nem akarnak újabb munkanélkülieket? Rengetegen elhiszik, hogy a Nyugat törődik velünk, pedig dehogy! Csak saját bőrét menti. NolBlog

 

Portugál konténeriskola romáknak

A Portugália északi részén lévő Barqueiros városának elemi iskolájában az oktatási minisztérium különleges engedélye alapján létrehoztak egy, kizárólag romákból álló speciális osztályt. A megoldás igen megosztja a portugál társadalmat, a média pedig felkarolta a témát. Különösen az keltett nagy megütközést, hogy egy konténerben rendezték be az osztályt, és az sem nyugtatta meg a közvéleményt, hogy ez a megoldás nem egyedi, bár a hatóságok igyekeznek szükségmegoldásnak feltüntetni az esetet.

Az iskola a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy kísérletről van szó, mely révén a oktatásban elmaradt diákokat igyekeznek olyan külön tudáshoz juttatni, ami segít nekik utolérni a többi diákot.

A cigányság helyzetéről folyó vita egyáltalán nem újkeletű Portugáliában, és ez is mutatja, hogy a diszkrimináció létező probléma, illetve a társadalomban jelen van a rasszizmus és a kirekesztés - állapítja meg a Jornal de Letras. Az országban a romák száma mintegy 30 és 50 ezer közé tehető, és bár zömük elsősorban a tengerparti részeken, illetve a határvidéken él, városi integrációjuk erőteljes. Így a velük szembeni diszkrimináció is országosnak mondható.

A hatóságok komoly figyelmet szenteltek a roma oktatásnak, ennek keretében vetődött fel speciális programok, illetve osztályok létrehozása, de ez az utóbbi időben egyre kevésbé váltotta be a hozzá fűzött reményeket - írja a portugál lap.

(forrás: globusz.net)

Roma iskolások
Roma iskolások
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.