A Hunyadi téri vásárcsarnok felújítását bírálja a kerületi ellenzék

Ki kell vágni a Hunyadi téri fákat, mert az önkormányzat mélygarázst szeretne a hatodik kerületi parkos terület alá.

Átmenetileg lezárták a Hunyadi teret

A Terézvárosi önkormányzat két korábbi fa-kivágási szakvéleményre hivatkozva, december 12-én reggel balesetveszélyessé nyilvánította, és lezárta a Hunyadi teret. VIDEÓ!

Pestbudai etetők

Az etetők fejlődéstörténeti csúcsa, Koh-i-noor gyémántja az önkiszolgáló étterem lett. Először a közgáz egyetemen (Marx Károly) nyitottak ilyet, mintegy zárt körben próbálgatván, mi sül ki ebből, azután hirtelen az egész város megtelt velük. NolBlog

Időkapszula

Aki három hét alatt tendert ír, s három hét alatt elbírálja, majd az győz, aki két nap alatt felvonul, az ne egy évig piszmogjon Budapest egyik legfontosabb közlekedési csatornáján. NolBlog

Koldusok

Ma két lépést nem mehetünk az utcán anélkül, hogy valaki a kezét nyújtaná és bajait sorolná, szánalmat és egy kis pénzt kérve. Vannak talán olyanok, idős, magányos emberek, akik valóban rászorulnak, de gyanítom, csak kevesen.

 

Piac-kutató: Robbantott csirke

Mért mennék piacra, ha a sarki boltban is van sárgarépa, és megvenni is egyszerűbb, mint a vénasszonyoknál? - förmedt rám a nővérem nemrég. Na figyelj, elmondom. Emlékszel Lenci nénénkre, aki folyton sopánkodott a bolti csirke miatt? Robbantott csirkének hívta, és nem volt hajlandó megenni. Nem nosztalgiából válogatott.

unka van vele

Piacra járni időigényes dolog. Nincs minden sarkon, és sok az árus, akik közül választani nem egyszerű. A profi piacjárók - ide sorolom magamat is - először végigjárják a sorokat, megnézik a standokat, tanulmányozzák az árut és az árakat. Az első kör az információgyűjtés: hol szép, hol olcsó, hol érdekes. És hol ismerős.

Különbség

A bolti répa egy helyben van, nem beszél vissza. Sima, egyforma, ugyanannyi, ugyanolyan, egészen matematikai dolog. Bele se merek gondolni, mi minden van benne, hogy olyan marha egyforma lesz. Ehhez képest a piacon minden termelőnél más répát találsz. Nem csak több fajta zöldséget és gyümölcsöt kapni, mint a láncboltokban és a nagybanis zöldségeseknél, de egészen eltérő kivitelűeket: nagyokat, kicsiket, göcsörtöseket és simákat, fanyarabbat és édeset, halványat vagy egész narancsosat. Ez igaz a többi terményre. A termelők a saját árujukat hozzák ide, meg is látszik a portékán, milyen földben, milyen módon termesztették. Nem utolsó sorban, milyen módon tárolják.

A téli áruk többsége ősszel megterem, és akkor elrakják. Sok árusnál kapni befőttet, lekvárt, szárított holmit, hüvelyeseket. Bizonyos növények fóliasátorban nőnek mostanában - a friss karalábé, spenót, retek és más primőrök -, de a gyökérzöldségek, répafélék, cékla, krumpli, a káposzták vagy a sütőtök mind pincékben telelnek át, és jó esetben elállnak tavaszig. A gyökereket földesen, homokkal betakarva kell lerakni, hogy ne csírázzanak vagy rothadjanak. Ha egyszer megmosták, akkor már nem áll el sokáig.

Ha spórolni akarsz a krumplin, mert ősszel sokkal olcsóbb, akkor beszéld meg egy termelővel, hozzon neked nagy mennyiséget, mondjuk egy egész zsákot - de földesen. Otthon szórd bele egy banános kartonba, terítsd be homokkal és rakd le a pincébe.

Közösség

A VI. kerületi Hunyadi téri piac két részből áll: csarnokból, boltszerűen működő árusokkal, és két szabadtéri sorból, ahol többségében őstermelők árulják a portékájukat - most leginkább gyökérzöldségeket, krumplit, hecsedlit, káposztát, babot, retket, sütőtököt, és persze virágot. Pest belvárosában itt van a legtöbb lehetőség friss árut, közvetlenül a termelőtől beszerezni.

A Hunyadi piacnak nincsen semmi kirívó különlegessége, nincs itt kutyaszalonna vagy madársaláta. Ehelyett közönsége és közössége van. Visszajárnak az emberek, akik rendszeresen itt intézik a bevásárlásaikat. A videóban is szerepel egy lány, aki erről beszél, nézd:

A nagybani árusoknál és a boltokban jellemzően ugyanazok az áruk vannak, ugyanazon az áron. Logikus, hiszen ugyanonnan szerzik be. Itt, ha valaki aláígér a másiknak tíz forinttal, viszi a boltot. Nincsenek nagy árkülönbségek. A termelők között nincs árverseny. A Hunyadi tér kínálata nagyjából lefedi azt, amit általában egy piac kínálhat, nem versenyeznek, hanem kiegészítik egymást az árusok: zöldséges, dióra és más szárazárura szakosodott, egy tojásos, két tejes-sajtos. Kedvencem, a tállyai Erzsi néni leginkább hecsedlit és lekvárt árul.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Miféle népek

Az itt áruló őstermelők nagy része idős, nyugdíjas. A rendszerváltás után, kárpótlásból szerzett kis földjeiken gazdálkodnak, abból látják el a családjukat, és kiegészítő keresetért árulnak piacon. "Ebből nem lehet jól élni, ez csak kiegészítésnek van"- mondja Erzsi néni. Egy másik árus szerint: "Nem akarnak a fiatalok termelni, mert kemény munka. Mindenki a városba akar menni."

Erzsi néni Tállyáról, Tokaj környékéről vonatozik péntekenként Budapestre. Neki már ingyen van a tömegközlekedés, ezért tud utazgatni. Szatyrokban hordja az áruját. Nyolcvankét éves, azt mondja, jövőre abbahagyja.

A fiatalabbak, a családok bizakodóbbak, beszédesebbek is sokszor. Van itt egy páros, aki heti négy napig otthon, Heves megyében lakik, aztán csütörtökön felpakolja az autót és Budapestre jön. Egyetemre járó gyerekénél alszik, csütörtöktől szombatig árul, aztán haza. Tőle vettem a póréhagymát.

Ismerősök

A piacon mindig kapsz majd kedvezményt. Kevesebbnek mérik az árut, vagy mérés után hozzáraknak még. Ha összebarátkozol valakivel - nem kell hozzá sok, egy-két kedves szó -, megfűzheted, hogy hozzon neked olyasmit, amit egyébként nem hord a piacra. Az egyik tejest meg szoktam kérni, hozzon írót. Bazsalikomot és mentát is előre kérek, félrerakják nekem.

Szimpátia-alapon választunk. Ha egy áru bevált, akkor visszatérünk, kikérdezzük az eladót, tanácsot kérünk, vagy mi adunk neki tanácsokat. Megbízunk benne.

Őstermelő

Az 'őstermelő' kifejezés rémisztően hangzik, azt hinnénk, bunkósbotos vademberekről van szó. Pedig ez adózási kategória: aki évi hatszázezer forintnál kevesebbet keres a termelői munkájából, az őstermelő. Kisgazdálkodókról van szó, akik jellemzően nem csak ebből a tevékenységből élnek, inkább "mellékest" keresnek.

Jó szívvel

Fontos, hogyan állítják elő és adják át az ételt. Központi kérdés, permetezték, szteroidozták-e, felfúvatták vízzel, műtrágyával - ez jellemző az ipari méretű gazdaságokra, ahol gépekkel dolgoznak és mennyiségi kényszer van. A termelők áruja jellemzően szabadföldi, kímélő vagy egészen vegyszermentes gazdálkodásból származik. A lényeg, hogy az étellel nem csak a mennyiséget eszed meg, hanem a minőséget és az indulatot is. (A vegyszereket például.) Aki termel és főz, magát is belefőzi az ételbe. Ezek a termelők szívüket-lelküket, adják a terményeikkel együtt.

Közvetlen kereskedelem

A közvetlen kereskedelem amolyan spanyolviasz, pont annyi, amennyit a neve elmond róla: az árut a felvásárlók, nagybani árusok és kereskedők megkerülésével, egyenesen a termelőtől veszi meg az ember. Ezért jellemzően kedvezőbb az ára az itt kapható portékának, hiszen senki nem tette rá a hasznát útközben. Frissebb, mert nem tárolták és kínálták napokig, kevesebbet utazott, tehát kevesebb üzemanyagot pöfögött el, és biztosak lehetünk afelől is, hogy a gazda tisztességes árat kapott a termékeiért.

Be akarják zárni

A VI. kerületi Hunyadi téren működik a belváros utolsó szabadtéri őstermelői piaca - nem tudni, meddig. A jó minőségű, megbízható áruk forrását nem csak a multik, a gazdák elöregedése és a termelők nehézségei veszélyeztetik, de az önkormányzat is. A polgármesteri hivatal ugyanis fel akarja újítani a csarnokot - és ez alkalomból bevásárlóközponttá alakítani. A tér alá mélygarázst építenének, ezért kivágnának tizenhárom fát és felszámolnák az őstermelői piacot. Másfél éve tiltakoznak ez ellen hatodik kerületi és máshonnan ide jövő lakosok, de a tér és a piac sorsa egyelőre nincs eldöntve.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.