Hiányosságok az internetes közösségek adatvédelmében

Önkényesen használják felhasználóik adatait az online közösségi oldalak, mint például a Facebook vagy a MySpace - derült ki egy német tanulmányból.

Élőben láthatóak a neten az izlandi vulkánkitörések

Az interneten élőben is követhetik az érdeklődők a hétvégén Izland déli részén aktívvá vált vulkán kitöréseit, de az utazási irodák is lecsaptak a természeti jelenségre: buszos és terepjárós kirándulásokat szerveznek.

Megdőlnek a nemekkel kapcsolatos tabuk Indiában

Shobhaa De, a Bombay Times, illetve az Asian Age neves kolumnistája, akinek nemrég jelent meg Európában is – számos tabut döntögető – regénye, a Csillagok éjszakája, hosszú interjúban kommentálja az indiai parlament Felsőháza által március 9-én elfogadott törvényt, amely bevezeti a női kvótát, s ezzel az amúgy 8 százaléknyi női képviselő számát 33 százalékra emeli.

Mintegy 90 millióan beszélik a pandzsábi nyelvet!

India Pandzsáb államának parlamentje arról határozott, hogy második hivatalos nyelvi státuszt kér a pandzsábi nyelvnek minden olyan indiai államban, ahol jelentős szikh kisebbség él.

Internetcenzúra Európában?

A kontinens egész területén be kellene tiltani a gyermekpornó profilú internetes oldalakat – mondta az Európai Unió belügyi biztosa, Cecilia Malmström.

 

Óriási piacot jelent India a webes befektetőknek

Indiában azt remélik, hamarosan az ország számos kisebb nyelvén is lehet majd netezni. A business-standard.com weboldal cikke szerint a közelmúlt fejlesztései, és az olyan nagy cégek, mint a Microsoft, a Google vagy az Intel újításai előbb utóbb oda vezetnek majd, hogy a világ második legnépesebb országában is anyanyelvükön használhassák a világhálót az emberek.

Bár a gyarmati múlt miatt Indiában valóban nagy százalékban használják az angol nyelvet, egyre nagyobb igény mutatkozik a helyi nyelvű tartalmakra. Tíz évvel ezelőtt még első fecskének számított a Webdunia oldal anyanyelvi e-mail szolgáltatása, ma már azonban olyan billentyűzetet is vásárolhatnak az indiaiak, amelyen különböző őshonos nyelvek betűkészlete is szerepel.

A helyiek nagy előrelépésnek tartják azt is, hogy a Google fordítói alkalmazása már az indiai nyelvekre is működik - tegyük hozzá azonban, ez kétséges eredmény: érdekes lenne leellenőrizni, milyen sikerrel fordít pandzsábira a kisebb nyelveknél kudarcot vallott Google Translate - írja a nyest.hu.

Egyre több kezdeményezés indul ugyanakkor arra, hogy tökéletesítsék az indiai nyelveken működő webszolgáltatásokat. Persze nem csupán a nyelvi jogok élharcosainak áll ez érdekében: a hindi a világ második-harmadik legnagyobb számban beszélt anyanyelve, ez pedig komoly piacot jelent bármilyen webes befektetőnek.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.