Csak Bokrosnak van csőre, de ő sem csiripel

Az Európai Parlament 22 magyar képviselője közül egyedül Bokros Lajos rendelkezik Twitter-oldallal, de ő sem használja. Ám akit érdekel, magyarul is követheti az EP eseményeit a Twitteren.

2009 tudományos felfedezései - New Yorkból nézve

Lézerfüggöny szúnyogok ellen, mesterséges zaj a hibrid autók biztonságosabbá tételére és a jól dolgozók előléptetésének káros hatásait kimutató kutatás - ilyeneket tartanak az év tudományos felfedezéseinek a New York Times-nál.

Noller-rapid: Kupper vs. Pettkó

Az elmúlt napokban többször is foglalkoztunk azzal, miként használják ki a politikusok a web 2.0-ás alkalmazásokat, most azonban rá is kérdeztünk virtuális szokásaikra. Tíz kérdés Kupper Andráshoz és Pettkó Andráshoz.

Ezt sem Orbán csinálta

Akkor ezt most úgy kell értelmeznem, hogy a korábban létrehozott rajongói oldalon valamit elszúrtak, és a Fidesz web 2.0-val foglalkozó kampánystábja csinált inkább egy újat, ami "emberközelibb"?

Több millióan érzik magukat csúnyának a Facebookhoz

Több millióan érzik magukat túl kövérnek vagy csúnyának ahhoz, hogy a valódi fényképüket töltsék fel a Facebookra, így sokan inkább háziállatuk, vagy jóképű barátjuk képét teszik közzé a saját nevük alatt.

 

Hiányosságok az internetes közösségek adatvédelmében

Önkényesen használják felhasználóik adatait az online közösségi oldalak, mint például a Facebook vagy a MySpace - derült ki egy német tanulmányból. Az összes letesztelt internetes hálózat adatvédelme problémás volt, tízből hét portálnál pedig "jelentős" hiányosságokat tapasztaltak.

A Test című német lap áprilisi számának a Warentest alapítvány által készített tanulmányt csütörtökön mutatták be Berlinben. Elmondták: leginkább a nagy amerikai portálok korlátozzák a felhasználók jogait, ugyanakkor nagyon könnyedén engedik át a privát adatokat egy harmadik félnek.

Aki saját szövegeket vagy képeket tölt fel például a Facebookra, automatikusan lemond azok szellemi tulajdonáról. Egyedül a MySpace felhasználói feltételei között húsz olyan záradékot találtak, amelyek alapján a portál "szemtelen módon" felhasználja látogatói adatait.

A tanulmány pozitív példaként említi a studiVZ és a schülerVZ német közösségi oldalakat. Ezek esetében a felhasználók befolyásolhatják adataik egyéb területeken való alkalmazását, a portálok pedig alig továbbíthatják harmadik félnek az információkat.

Egyes internetes közösségi oldalak esetében csupán néhány napjába került az alapítvány munkatársainak, hogy viszonylag egyszerű eszközökkel feltörjenek egy tetszőleges felhasználói profilt és megszerezzék a tárolt információkat. A tanulmány készítői munkájuk során - engedéllyel - hackereket is használtak.

Aki netán a Facebookon szeretné személyes adatait elrejteni ismeretlenek szeme elől, hosszadalmas keresés után tudja csak módosítani az alapvető beállításokat. 2009 decembere óta úgy változtatták meg a Facebook beállításait, hogy sok profiladat - többek között a név, a profilkép és a csoportokhoz való tartozás - minden felhasználó számára láthatóvá vált.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.