Gáz legyen, vagy ne legyen?

Nem mindegy, milyen töltényeket vásárolunk. Leghatásosabb a bors és paprika hatóanyagát tartalmazót kérni, ami vízben jól oldódik, könnyen lemosható. Nem valószínű, hogy aki ellen alkalmaznánk, vizet tart magánál.

A legbékésebb harcművészet

A harcművészekről még mindig él az a sztereotip kép, amit a nyolcvanas évek kung-fu filmjei ültettek el a tévénézőkben: óriási muszklik, vérben forgó szemek, reccsenő csontok és vér.

Szőke szóló Rómában

Induláskor már tudtam, hogy egy éjszakát csöveznem kell, de erről otthon bölcsen hallgattam. Abban biztos voltam, hogy jól elfáradok, hiszen nem futotta repülőre, de még hálókocsira se. Délután felültem a vonatra, Velencében átszálltam, és Firenzében le. Bejártam a várost - ahol a barátnőm nővére helyett egy dílerbe botlottam.

A kötcsei hungarikum - NolBlog

Orbán a létezés magyar minőségéről beszél. Azért ez nem semmi. Innen csak egy ugrás a tisztafajú árja. Ez kell Európának! Mert ha győznek és lássuk be erre van némi esély, akkor már nem smakkol a duális erőtér, bal és jobboldal pártjainak versengése.

Roma tannyelvű osztályok nyílnak Csehországban

Határozatot hozott a cseh oktatásügyi minisztérium olyan alsótagozatú osztályok felállításáról, melyekben a tannyelv romani lenne.

 

Önvédelmi gyorstalpaló

Min múlik, hogy megtámadnak-e bennünket az utcán? Hogyan ismerhetjük fel azokat a helyzeteket, amik veszélyesek ránk? Ha nem tudjuk elkerülni a bajt, hogyan védekezhetünk? Csák Gergely aikido-edzőt kérdeztük arról, hogy vajon tényleg hasznos-e a futás.

Óriási reneszánsza van az erőszak kultúrájának Magyarországon - nyilatkozta lapunknak Csák Gergely. Mint mondta, az erőszak, akárcsak verbális szinten is, de teljesen befészkelte magát a mindennapi életünkbe. „Sajnos általánossá vált, hogy az esetleges konfliktusokat az emberek agresszivitással oldják meg. Lehet ezért okolni a médiát, a politikát, bárkit: a magyar társadalomban nő a feszültség" - mutatott rá a szakember, aki - végzettségét tekintve - szociológus.

Ha azt észleljük, hogy atrocitás készül ellenünk, elfordítjuk a fejünket, oda se nézünk, átmegyünk az utca túloldalára, leszállunk a villamosról - vagyis, valamilyen formában ösztönösen megpróbáljuk elkerülni a bajt. Az aikido-edző szerint még mindig ez a legjobb megoldás, de figyelmeztetett: ha olyan helyzetet látunk, ahol fizikai inzultus kezdődhet, a legjobban tesszük, ha egyszerűen arrébb megyünk és felhívjuk a rendőrséget. Mint azt Csák Gergely ironikusan megjegyezte: a nindzsák első szabálya a harcban, hogy „fuss el!". Az emberek nagy része egyébként ezt a technikát követi Magyarországon - senki sem mer rászólni a verekedőkre, vagy megvédeni azokat, akiket éppen megvernek, pedig sokszor a közösségnek lenne visszatartó ereje - mondta a Zumm Aikido Egyesület ügyvivője. Ha sokan egyszerre szólnának rá az agresszív emberekre, vagy többen védenék meg a vétleneket, talán kevesebb ilyen eset fordulna elő" - jegyezte az edző.

Az aikidósnak van néhány gyakorlati tanácsa is, hogyan kerülhetjük el az erőszakos szituációkat. Véleménye szerint a legjobb, ha korán felismerjük, melyek azok a helyzetek, amelyek veszélyesek. „Sötétedés után lehetőleg kerüljük el a kihalt utcákat, illetve ne menjünk kíséret nélkül az éjszakába. Ha már kimozdulunk, próbáljuk a drága ékszereket nem feltűnő helyre magunkra aggatni. Ne legyünk feltűnőek, ne üvöltözzünk, ne lógjunk ki a tömegből. A feltűnő emberek mindig jobban vonzzák a bajt" - hangsúlyozta a szakember.

Vannak azonban azok a helyzetek, melyeket nem lehet megelőzni és már nem tudunk elfutni sem. Ilyenkor nincs igazán jó megoldás, vagy előre megírt forgatókönyv. Ekkor a leghasznosabb dolog, ha nem veszítjük el a fejünket és megpróbálunk hidegvérrel reagálni. Az aikido-mester szerint ha kevés érzelmet mutatunk, ha kevéssé reagálunk a bennünket ért inzultusra, „talán könnyen megúszhatjuk".

Attól függően, hogy mi egy támadás célja - rablás, vagy csak a céltalan erőszak -, több dolgot is tehetünk. A legegyszerűbb, hogy megadjuk magunkat. Odaadjuk a pénztárcánkat és a telefonunkat - amennyiben a támadónak erre fáj a foga. Ha azonban a támadó nem rablásra készül, hanem kifejezetten erőszakra, akkor a helyzet csak rosszabbá válhat akkor, ha megadjuk magunkat. Adott esetben az életünket is könnyen elveheti egy képzettebb verekedő, ezért ilyenkor célszerű bármilyen, a kezünk ügyébe kerülő eszközzel - bot, szék, kulcscsomó - távol tartani a támadót magunktól.

Amennyiben a támadónál fegyver van - kés a leggyakoribb - ne próbáljunk ellenállni, a legjobb megoldás a futás. Csák Gergely hangsúlyozta: még az önvédelemre képzett emberek esetében is valószínű, hogy egy ilyen helyzetet nem úsznak meg sérülés nélkül.

- Megbeszéltem Zolikával, hogy ha a karateedzések miatt elhanyagolja a házi feladatait, hát akkor el lesz hanyagolva, és passz
- Megbeszéltem Zolikával, hogy ha a karateedzések miatt elhanyagolja a házi feladatait, hát akkor el lesz hanyagolva, és passz
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.