A kötcsei hungarikum - NolBlog

Orbán a létezés magyar minőségéről beszél. Azért ez nem semmi. Innen csak egy ugrás a tisztafajú árja. Ez kell Európának! Mert ha győznek és lássuk be erre van némi esély, akkor már nem smakkol a duális erőtér, bal és jobboldal pártjainak versengése.

Önvédelmi gyorstalpaló

Min múlik, hogy megtámadnak-e bennünket az utcán? Hogyan ismerhetjük fel azokat a helyzeteket, amik veszélyesek ránk? Ha nem tudjuk elkerülni a bajt, hogyan védekezhetünk? Csák Gergely aikido-edzőt kérdeztük arról, hogy vajon tényleg hasznos-e a futás.

Ahol tejet kapni

A boldog tehénnek a teje is jobb. A lajosmizsei Melis testvérek szelektív tenyésztés helyett őshonos fajtákkal, antibiotikumok helyett szeretettel nyomulnak.

'Nem tudtuk az MDF politikáját jobb-középen tartani'

Hock Zoltán és Katona Kálmán barátommal mindent megtettünk azért, hogy az MDF hajóját a „jobb part” felé irányítsuk. Az MDF alapszabályát vettük figyelembe, minden törvényes keretet betartottunk, Dávid Ibolyáék azonban becsaptak minket, minden szabályt felrúgtak.

A partra vetett léggömb

Nem áll jól az MSZP szénája bármennyire is erőltették a hurráoptimizmust. Mesterházy popsztárként való futtatása újszerű volt ugyan, de annyi természetesség sem volt benne, mint Lendvai Ildikó arcvonásaiban.

 

Roma tannyelvű osztályok nyílnak Csehországban

Határozatot hozott a cseh oktatásügyi minisztérium olyan alsótagozatú osztályok felállításáról, melyekben a tannyelv romani lenne. Ezzel igyekeznek növelni a cigány gyermekek oktatásának nívóját, mert a hiányos cseh nyelvismeret miatt korábban csak nehezen tudták nyomon követni a tananyagot.

Eddig - állapítja meg a döntést kommentálva a konzervatív Lidové Novony - az a tény, hogy a cigány gyerekek saját anyanyelvükön tanuljanak legfeljebb az ábrándok világában valósulhatott meg. Mindez az állam teljes közönyét tükrözte saját polgáraival szemben, de legalább ennyire hibásak voltak ezért a szülők is, akik gondolván, ha gyermekük cseh nyelven sajátít el mindent, később könnyebben érvényesült, ezért soha nem álltak elő efféle igényekkel.

Az elmúlt fél évszázadban nem létezett roma nyelvű oktatás. A gyerekek bekényszerültek a cseh tanítási folyamatba, ám a cigányság identitása eközben mit sem változott. Márpedig a tananyag hiányos megértése és feldolgozása több kárt okozott, mint a cseh nyelv viszonylag alaposabb elsajátítása.

Végre a mostani intézkedés felismerte ezt az anomáliát - állapítja meg a lap -, és a társadalom leginkább diszkriminált rétegei nem indulnak majd hátrányos helyzetből. Húsz év után a bársonyos forradalom elért azokhoz is, akik a leginkább rászorulnak annak áldásaira - írja a globusz.net.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.