Apple-Samsung: se veled, se nélküled

Brutális mértékben, 7,7 százalékkal zuhant a Samsung részvényárfolyama a szöuli tőzsde hétfői kereskedésében, azaz a befektetők tragikus fejleményként értékelték a kaliforniai San José bíróságának pénteki ítéletét, amelyben az Apple-hez fűzödő szabadalmi jogok sorozatos megsértéséért 1,05 milliárdos kártérítésre ítélte a dél-koreai céget.

Visszavágott az Apple-nek a Samsung

Erkölcsi értelemben komoly, anyagi vonzatait tekintve már szerényebb győzelmet aratott a Samsung legnagyobb riválisa, az Apple fölött, ráadásul egy amerikai bíróság előtt, visszavágva egy tavaly őszi vereségért.

Vérfrissítésre szorul az Apple

Gyülekeznek a viharfelhők az Apple környékén, a technológiai innováció élharcosának valamilyen forradalmi újdonsággal kell sürgősen előrukkolnia ahhoz, hogy helyreállítsa megtépázott nimbuszát – és nyereségtermelő képességét.

Csalódást keltett a Samsung

Hiába nőtt másfélszeresére, 6,8 milliárd dollárra a Samsung második negyedéves nyeresége, a világ legnagyobb okostelefon-gyártója csalódást okozott részvényeseinek.

Obama az Apple hóna alá nyúlt

Rövid távon jelentős hasznot hoz az Apple számára Barack Obama elnöki vétója, amellyel megakadályozza az amerikai technológiai cég régebbi modelljeinek importját megtiltó washingtoni bírósági ítélet hatályba lépését.

 

Nagy dobásra készül az Apple

Barack Obama elnöknek 56 napja van ahhoz, hogy vétót emeljen az Amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) pénteki határozata ellen, amely megtiltja a régebbi Samsung okostelefonok behozatalát és bármilyen formában történő árusítását az Egyesült Államok területén.

Az ok: a Samsung bizonyítottan megsértette fő riválisa, az Apple szabadalmi jogait, ezért a piacról való kitiltást kezdeményező döntés, amely egy héttel azután született, hogy egy kísértetiesen hasonló szabadalomsértési ügyben, fordított felállásban elrendelt importtiltás ügyében az elnök megvédte az Apple-t. A vétónak köszönhetően az amerikaiaknak nem kell ezután sem nélkülözniük  a Kínában gyártott régebbi típusú iPhone-okat és iPadeket, azok továbbra is forgalomban maradhatnak az USA-ban. A két eset között abban van különbség, hogy az Apple iparági szabványként alkalmazott szabadalmakhoz fűződő jogokat sértett meg, míg a Samsung kereskedelmi és nem lényegi szabadalmakat használt fel önhatalmúlag.

Apple és Samsung: túlzott hasonlóság?
An employee poses as he holds Apple's iPhone 4s (L) and Samsung's Galaxy S III at a store in Seoul August 24, 2012. Samsung Electronics Co's flagship Galaxy smartphone looks very similar to Apple's iPhone, but the South Korean firm has not violated the iPhone design, a Seoul court ruled on Friday. The South Korean ruling comes as the two technology titans are locked in a high-stakes global patent battle that mirrors a fierce rivalry for industry supremacy between two companies that control more than half the world's smartphone sales. REUTERS/Lee Jae-Won (SOUTH KOREA - Tags: CRIME LAW BUSINESS TELECOMS)

Bár a helyzet hasonló, szakértők felettébb valószerűtlennek tartják, hogy Obama most fellépjen egy külföldi cég érdekeiben egy hazai vállalattal szemben. Ha nem él a rendelkezésére álló időn belül az elnöki vétóval, a tiltás automatikusan hatályba lép. A vétó rendkívül ritka a kereskedelmi ügyekben, legutóbb Ronald Reagan élt vele 1987-ben. A kettős mérce alkalmazása viszont nem vetne jó fényt az amerikaiak által büszkén hangoztatott versenysemlegességre, ráadásul rendesen beletenyerelne a piaci viszonyokba, ugyanis az Amerikában első Apple és második Samsung csatáját a zöldasztal mellett, adminisztratív eszközökkel döntené el.

A Samsung okostelefonok kitiltása ugyanis az egyetlen hatásos és valóban fájdalmat okozó intézkedést jelenti. A konkurens távol tartása az amerikai piactól dollármilliárdos kiesést jelent. Egy tavalyi, Kaliforniában az Apple győzelmével végződött szabadalomsértési ügyben egymilliárd dolláros kártérítésre kötelezték a Samsungot. Igaz az ügyet még nem zárták le, mert egy másik eljárás során összesíteni kell a konkrétan okozott károkat - írja a Reuters. Az egymilliárd dollár kifizetése sem vágná a földhöz egyébként a Samsungot, amely a második negyedévben két hét alatt produkált ekkora nyereséget, míg az Apple-nek ugyanennyi idő kell kellett ahhoz, hogy egymilliárd dollár értékben eladjon az iPhone-jaiból.

A két technológiai óriásvállalat között 2011 áprilisa óta tart a pereskedés négy kontinens bíróságai előtt a vélt és valós szabadalomsértések miatt. Egy okostelefon készítésekor száznál is több szabadalmat használ fel a gyártó, ha ezekből egy-kettő kifogásolható, azért nem szabadna az egész terméket kidobatni a kukába - véli egyre több szakértő, aránytalanul súlyosnak nevezve az importkorlátozás elrendelését.

Egyre többen vélik úgy, hogy a két ellenfélnek a bíróságok helyett fejlesztőasztalnál kellene bizonyítaniuk, a fogyasztókat ugyanis meglehetősen taszítják az ilyen pereskedések. Ráadásául e befektetők figyelmét sem tereli el a két cég várakozásoktól elmaradó teljesítményéről, amit az egyre jobban telítődő okostelefon-piacon mutatnak.
Úgy tűnik, az Apple visszatér a kaptafához, iparági források szerint szeptember 10.-re tervezi legújabb, iPhone 5S csúcsmodelljének premierjét, azaz egy évvel elődje bemutatása után.

Meg nem erősített hírek szerint az új készülék forgalmazását tíz napra rá kezdenék meg. Nem kizárt az sem, hogy az Apple előáll az iPhone régóta várt fapadosabb változatával, az 5C-vel is, ahol a C feltehetően a colourt jelenti. Azaz a megszokott fekete vagy fehér mellett más színekben is pompázhatnak az iPhone-ok.  Az új csúcskészülék új operációs rendszerrel, fejlettebb kamerával jön ki és ujjlenyomatos azonosításra alkalmas funkciója is lesz.


Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.