A kirekesztés ellen énekeltek a Gödörben

Két aranypánt van a homlokon, az egyik a magyarság, a másik a cigányság. Kulturális demonstráción ítélték el tegnap este a Gödör klubban a diszkrimináció, kirekesztés, erőszak minden formáját.

Bebizonyosodott: kivégzés volt Tatárszentgyörgyön

Agyonlőtték azt a kisfiút és édesapját, akinek holttestét egy tatárszentgyörgyi lakástűz során találták meg hétfőre virradóra - közölte a boncolás eredménye alapján a rendőrség. Frissítve

Tatárszentgyörgyi gyilkosság: 'könnyű célpontok voltak'

Egyszerűen csak könnyű célpontok voltak, hiszen ők laktak a cigánysor végén - így vélekedett a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt férfi édesapja.

Alapvető erkölcsi gátak omlottak le

Keddi parlamenti felszólalásban követel határozott és konkrét politikai lépéseket a tatárszentgyörgyi bűncselekménnyel kapcsolatban Kállai Ernő kisebbségi ombudsman; szándékát "a romák elleni gyilkosságokkal, támadásokkal és megnyilvánulásokkal" indokolta.

A félelem csendje

Tatárszentgyörgy, vasárnap: kellemes napsütés, a főutca mégis néptelen. Csend van a cigánysoron is. A kisfiával együtt meggyilkolt Csorba Róbert szüleinek házában résnyire nyitva az ajtó...

 

Sokan készülődnek Tatárszentgyörgyre

Ma 13 órakor temetik el a múlt héten Tatárszentgyörgyön meggyilkolt apát és fiát.

Civilek szervezésében ingyenes buszok viszik a helyszínre azokat, akik szertnék leróni kegyeletüket az áldozatokért. A kezdeméányezés célja, hogy minél többen demonstrálják jelenlétükkel, a mind erősődő erőszak és a romákat ért atrocitások ellen.

A civil akcióhoz eddig több civil szervezet, egyház, művész és értelmiségi is csatlakozott, többek között az alternatív Nobel-békedíjas Bíró András és Jancsó Miklós filmredező. A buszok utazási költségeit egy névtelen adományozó állja. A csatlakozókat március 3-án, reggel 11 órakor várják a budapesti Bazilika mögött, a Bajcsy Zsilinszky úton.

Készül a rendőrség

Több ezer emberre számít a rendőrség a tatárszentgyörgyi tragédiában egy héttel ezelőtt meggyilkolt 27 éves édesapa és ötéves kisfia keddi temetésén; a Pest megyei településen és a szomszédos falvakban fokozott ellenőrzéseket tartanak - közölte a megyei rendőrség. A rendőrség a temetés biztosításában, a parkoltatásban és a közlekedés rendjének betartatásában lát el feladatot. A temetés napjára Ármós Sándor dandártábornok, megyei főkapitány fokozott rendőri ellenőrzést rendelt el Tatárszentgyörgyön, Dabason, valamint Örkény területén - olvasható a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) saját halottjának tekinti az elhunytakat. Kolompár Orbán OCÖ-elnök arra kérte a politikai pártokat, a helyi kisebbségi önkormányzatokat, valamint a roma és nem roma civil szervezeteket, hogy a temetés napján az együttérzés és a gyász jeleként fekete zászlót tűzzenek ki az épületükre.

Az ország különböző pontjairól és a fővárosból több tucatnyi autóbusz indul a temetés helyszínére.  A két roma áldozatot a 100 Tagú Cigányzenekar kíséri utolsó útjára.

Mindenkit várnak, aki tiltakozni akar az erőszak ellen
Mindenkit várnak, aki tiltakozni akar az erőszak ellen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.