Balansz: Soma új lemezét mutatja be a Gödörben

Soma Mamagésa és a Libidó zenekar ingyenes lemezbemutató koncertet tart január 21-én, szerdán a Gödörben, este 9 órától.

A CPg-legenda

A CPg radikálisan anarchista dalai közül különösen kettő, az Erdős Péter, illetve az Áll egy ifjú élmunkás a réten vált kultikus slágerré budapesti punkkörökben.

Eichinger optimizmusa

A hazai dzsesszélet egyik sokféle és sokat mozgó alakja Eichinger Tibor. Ikrek zápor után címmel nemrég jelent meg a negyedik CD-je. VIDEÓVAL

A kórusvezető

Félszáznál több rangos nemzetközi kórusfesztivál győztese volt a pécsi team, másfél tucat CD őrzi a kórus hangját, évente 20-30 nagy sikerű fellépés. Portré Tittai Aurélről

Zsidó rap a Sirályban

Dzsessz, funky, hip-hop, rap merészen ötvözve a hagyományos kelet-európai zsidó zenével, ez Hagesher. A zenekar legutóbb az idei Purim Fesztivál keretében lépett fel a Sirályban. Videó

 

Merd és akard választani a szabad akaratot!

A Tapasztalóhősnő - ahogy Soma Mamagésa a lemezbemutató koncert indításán saját magát aposztrofálta – a Libidó zenekarral elkészítette legfrissebb, Balansz című albumát. A Gödörben tartott koncerten mi is ott voltunk, a zenei élmény mellé pedig egyéb tanácsokat kaptunk, miként adjunk esélyt magunknak egy őszintébb élethez.

Soma és férje, Lőrincz György zeneszerző-szaxofonos tizenkilenc éve alkotnak közösen, ám az ország nagyobb hányada csak a Megasztár alatt ismerte meg a szókimondásáról és különleges frizurájáról híres énekesnőt, majd zenekarát. „Magam sem sejtettem,amikor némi vonakodás után elvállaltam a zsűrizést, hogy ebből kultuszműsor lesz. Mindenesetre nagyszerű volt megélni, életem végéig hálás leszek érte! A tapasztalatokért, amelyeket ott megélhettem, az újonnan kapott barátságokért, és természetesen az egzisztenciális hozadékaiért. Elkezdett menni a szekér, ahogy mondani szokták. Hirtelen mindenki kíváncsi lett arra, hogyan énekelek, mindenfelé hívtak a zenekarommal fellépni.” - írja Soma honlapján, nem titkolva, valóban komoly áttörést jelentett zenei pályafutásában a kereskedelmi csatorna műsora.

A formáció zenészeinek közös alapja a jazz

A Libidó 2006 őszén debütált, azóta rendszeresen koncertező zenekar. Saját muzsikát játszanak, az „ős-Libidó” zenéjét a férj írja, a szövegeket Soma, magyarul, angolul és halandzsa nyelven. Mindketten jazz tanszakon végeztek, majd hosszas kísérletezés után találtak rá saját zenei világukra. A jazz alapokra épülő harmóniák mellett a Balansz kínálatában felismerhetőek a techno, drum & bass és acid jazz hatások, de a latin zene, az etno és a pop elemei is bekerültek a legújabb zenei anyagba. Az album szövegeit Soma írta, két kivétellel, amelyeket Karafiáth Orsolya jegyez.

A hitté vált kék angyal

Rendes, vidéki lánynak indult, végül Soma lett belőle. Mindent kipróbált, amit lehetett, de mindvégig hajtotta a vágy, hogy előadjon, megmutassa magát, érezzen, láttasson. Színésznőnek készült, ám egy napon rátalált saját útjára, az éneklésre. Mint írja, ami legmeghatározóbb volt gyermekkorában, az a természettel való kapcsolata és az álmodozás volt. „Két fontos dolog történt velem. Az egyik, hogy láttam a kék madár és az őt kísérő kék angyal nyomait. Különös történet, ami meghatározóvá lett, hitté, és ígéretté vált bennem. Köszönet érte anyámnak, mert amikor megpillantottuk ezeket a különös nyomokat, azt mondta: Gyöngyike, ez a kék madár és az őt kísérő kék angyal nyoma, aki elsőként látja meg, az kívánhat, és kívánsága teljesülni fog! Én elhittem – a lényeg ez - és akkor azt kívántam, hogy korom nagy művésznője legyek! Attól kezdve bármilyen fájdalom és kudarc ért, ez az ígéret adott erőt. A másik érdekes esemény - szintén hat éves koromban - az volt, hogy megharapott a haldokló macskánk, amiről kiderült, veszett. Beoltottak, és így került belém a veszettség elleni szérum, vagyis maga a veszettség.” - taglalja tovább életének legfontosabb eseményeit Mamagésa, aki a kamaszkor küzdelmeit sem vette félvállról, miközben mindvégig jól tudta, hogy az ő helye a színpadon van.

Hatvannégy testi hiba

"Hamar nagylány lettem, tizenegy évesen már 173 centisre nőttem, menstruáltam, hatalmas melleim nőttek, és a hajam folyamatosan átalakult szőrré. Utáltam magam, hatvannégy testi hibámat számoltam össze és úgy gondoltam, csúnyaságomat műveltségemmel és tehetségemmel kompenzálhatom, úgyhogy faltam a könyveket... Belül végig a Színművészeti Főiskolára készültem, tizennyolc éves koromtól négy éven át minden évben 200 verset és 20 monológ-részletet vittem a felvételire, annyira meg akartam mutatni! Csak attól rettegtem, énekelni ne kelljen, mert a környezetem elhitette velem, hogy medve hangom van.”

A bent rekedt önkifejezés

Aztán amikor végre kiderült, mégis az éneklés lesz, amire született, jött a test üzenete: valami nincs rendben. „A hangszalag csomó volt életem eddigi legdurvább betegsége. Ráébredtem, hogy a torkom - mint az önkifejezés energiaközpontja – azt jelezte, torkig vagyok, tehát változtatnom kell. Az önkifejezésem bent rekedt, s az út, amin eddig mentem, nem visz tovább.” Így jutott el a rádiózáshoz, műsorkészítéshez, majd következett az utazások időszaka. Egy meghatározó, mexikói utazás, amikor felismerte női energiájának lényegét. “Guadalupe megmutatta nekem a mennyei női energia lényegét, és ennek hatására újra keresztelkedtem. De az én kereszténységem kelet-ázsiai színezetű, saját hitrendszeremen alapuló, egy belső út, önmagamon keresztül Istenhez. Éberségre törekedve keresem a feladatomat, hogy miként és miben kell szolgálnom a Felsőbb Erőt.”

Akard és merd!

Ebből a szolgálatból kaptunk ízelítőt, hangokkal, pikáns ruhába öltöztetett bölcsességekkel, kihívóan nyílt őszinteséggel. „Azt kívánom, hogy így kapjatok meg mindent az életben, mint ahogy a következő számot, vagy ahogy egy három hetes, rothadó banánt kidobtok. Lacafacáztok sokszor rajta egy teljes hétig, kidobjátok vagy sem, de aztán eljön a pillanat, amikor molylepkék szállnak rá, és megszabadultok tőle végre. De ez már a választás kérdése. Kurva nehéz, de ekkor az ember tudatos lesz, és rájön, hogy a 'kérjetek és megadatik' működik. Tehát most a Tapasztalás-t fogjuk nektek eljátszani, mert ahhoz előbb tapasztalásra van szükség, hogy az ember a szabad akaratát akarja, és merje is választani!”

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.