Másfél évtizedet ünnepel az Anima Sound System az A38-on

Tizenötödik születésnapját koncerttel ünnepli kedden az A38 hajón a hazai elektronikus zene kiemelkedő csapata, az Anima Sound System. Videó

Hülyének néznek minket

„Három hülye, három hülye” – üvölti a Bëlga koncerteken a közönség.

Hip-hop Felvidék

A határ túloldalán anyaországi és szlovákiai magyar MC-k, DJ-k, graffitisek és breaktáncosok a hiphop eszközeivel emeltek szót a korlátozó jogszabály ellen.

Helló Neo

Miért nem a pálmafák alatt lógatják a lábukat? Terveznek valami nagy dobást a közeljövőben? Sikeresek még Nyugaton? A NEO zenészei megmondják...

Feuer und wasser

Pedig még valami slaggal locsolás is volt a színpadon, meg tűzeső, meg mindenféle baromság.

 

Lovasi: a pécsi "rock-népművelő"

Lovasi András esetében mindig óvatosan kell fogalmazni. Nem ikon, nem idol, nem virtuóz és nem is költő. Előadói képességei mégis egyediek és utánozhatatlanok, az improvizálás nagymestere ő, aki fenekestül felforgatja a világot dalszövegeivel. A legtalálóbb kifejezés talán az lehet rá, hogy ő az a bizonyos pécsi kultikus "rock-népművelő", aki március 15-én Kossuth-díjat kap.

Saját bevallása szerint sohase dolgozott, bár volt hálózatvizsgáló a gázműnél és pár nyarat azzal töltött, hogy turistákat rajzolt a Balaton parton. Ez utóbbi tevékenysége kudarcra ítéltetett és inkább a zenét választotta. Pécsett ismerkedett meg Kispál Andrással, akivel megalapították a Kispál és a Borz zenekart. Lovasi eredetileg csak Borznak akarta hívni az együttest, de Kispál nem volt hajlandó olyan zenekarban játszani, amelyet állatról neveznek el, így őt kiemelték a névben.

Bräutigam Gáborra és Ózdi Rezsővel összefogva 1987-ben megalakult a zenekar. 1989-ben kiadták első demójukat Tökéletes helyettes címmel (ekkora Ózdi Rezső már ott is hagyta a zenekart), majd megjelentették első albumukat is Naphoz Holddal címmel. Azt már csak később tudták meg, hogy lemezen szereplő Forradalmár című dal miatt megfigyelt zenekarrá váltak.

Az elmúlt húsz évben több tagcsere is történt az együttesben. Állandóan hadilábon álltak a dobosokkal. Bräutigam Gábort 1996 elején Tóth (Csülök) Zoltán váltotta, őt pedig 2002 nyarán Michael Zwecker. 2006 őszétől egy kis ideig Bóra Áron adta a ritmust, jelenleg Mihalik Ábel ül a dobok mögött. Dióssy D. Ákos billentyűs 1996-ban csapódott a zenekarhoz, a Pál Utcai Fiúk frontembere, Leskovics Gábor pedig az örökös vendégművész titulust viseli a formációban.

Több mint egy tucat nagylemezt adtak ki az elmúlt húsz évben, és rövid idő alatt az első számú alternatív zenekarrá léptek elő. Fennállásuk alatt többször lehetett hallani belső feszültségekről, terjengtek pletykák arról is, hogy feloszlik a zenekar. Ezeket a híreszteléseket tovább erősítette a 2001-ben kiadott Bandi a hegyről című album, amely Lovasi András szólólemeze volt.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Valamelyest csitultak a kedélyek akkor, amikor megjelent a következő a Kispál album, de Lovasi még ekkor is hiányolta a kreativitást a zenekarból. 2005-ben hobbizenekarként megalapította a Kiscsillag nevű formációt, amelynek tagjai eredetileg Ózdi Rezső, Leskovics és Bräutigam Gábor voltak. A dobos ezúttal is kilépett az együttesből, helyére Mihalik Ábel érkezett. A zenekar hamar népszerűvé vált, két nagylemez írható számlájukra.

Lovasi azonban nem érte be ennyivel. Sokszor fellépett a Budapest Bárral, a Csík Zenekarral, verseket énekelt, közben pedig megszervezte Dél-Dunántúl legnagyobb fesztiválját, a Fishing on Orfűt. Zenei karrierje mellett szerepelt Jancsó-filmekben, a Csinibabában, és főszerepet kapott a Sztornóban. 2009-ben indult az európai parlamenti választásokon a Lehet Más a Politika listáján.

Művészi munkásságát március 15-én Kossuth-díjjal ismerik el. Az Indexnek azt nyilatkozta: gondolkodott azon, hogy elfogadja-e a díjat, de arra jutott, ha nem teszi, ugyanabban a játszmában vesz részt, amitől ez az ország nem működik.

Lovasi András egyébként 1999-ben a Fidesz-kormánytól már kapott egy Arany Érdemkeresztet.

Lovasi András akcióban
Lovasi András új zenekara, a Kiscsillag a legkeresettebbek között
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.