Feuer und wasser

Pedig még valami slaggal locsolás is volt a színpadon, meg tűzeső, meg mindenféle baromság.

A Rammstein brutális. Elementáris. Gyerekes. Nevetséges. Kemény rock, ipari metál. Ahogy a ritmusgitáros, Paul Landres mondja, szeretnek a rossz ízlés határán lenni. A Laibach kissé butábban-egyszerűbben, de sokkal szórakoztatóbban. Persze ki min szórakozik, én például a Rammstein zenéjén nagyon bírok, bömböl a kocsimban stb. Amíg be nem teszek valami másfélét. Német zene, olyan német, mint némely Grimm-mese vagy monda: szörnyű és édeskés.

Német titanizmus (vedd ehhez Carl Friedrich von Weizsäcker könyvét) és annak kifordítása, egyszerre komolyan és ironikusan vétele. Valamimód keletnémetek – ha politikailag korrekt és trendi (nyugat)német értelmiséginek említem, meg se hallja. Még csak nem is fintorog, és persze ha Wagnert említem, azt sem hallja meg. Ramstein egy német kisváros Kaiserslautern közelében, amerikai légi katonai bázissal, 1988-ban volt ott egy durva légibaleset, vagy 70 halott, több ezer sebesült, dőlt a vér.

A Rammsteinnél is dől, de az mind cisz meg disz. Disszonancia meg édes gyerekdallam. Egyszer a közelben laktam, mindenesetre nem túl messze, és elautóztunk valakivel a városkába. Mármint Ramsteinbe, a Rammstein miatt. És a katonai objektumig, de nem mentünk be, pedig be lehetett volna menni, van olyan, hogy látogatás, megnézheted a kifutópályát meg még nem tudom, micsodát. Azért nem mentünk be, mert, ha jól emlékszem, összevesztünk előtte. Vagy miatta?

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Először a Szigeten hallgattam őket, 1998-ban, egy irodalmi felolvasás után, csak ímmelámmal mentem oda, komolyan kellett kapacitálni rá. Egy perc alatt meg voltam győzve. Pedig még valami slaggal locsolás is volt a színpadon, meg tűzeső, meg mindenféle baromság. Nagyon jó. Jó. Wir haben Angst und sind allein, ezt nehogy lefordítsátok!

Infó: Rammstein koncert: Papp László Budapest Sportaréna, március 16-án este nyolckor.

Top 5

1. Republic

A zenekar huszadik születésnapját ünnepli március 15-én este nyolckor a Papp László Budapest Sportarénában.

2. Viva Venezia

Az UniCum Laude Énekegyüttes és a Sonatores Pannoniae Barokk Rézfúvós Együttes a pécsi bazilikában március 16-án este fél nyolckor.

3. Szakcsi Generation

Március 18-án este fél nyolckor a pécsi egyetem aulájában.

4. „Én leszek a játékszered”

Palya Bea lemezbemutató koncertje Győrben a Richter Teremben lesz március 19-én este fél nyolckor.

5. Beethoven-est a MüPában

A Fesztiválzenekar március 19-i koncertjének főszereplője Beethoven.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.