Konferenciák népe 1.

A konferencia régen nem szakmai gyarapodásról szól. Legfeljebb ötleteket ad, ha valaki mégis beül néhány előadásra. Az előadás alatt találhat egy-két percet, ami kapcsolódik munkájához, de többnyire ettől nem kell tartani.

Konferenciák népe 2.

A konferenciák népe nagyon változatos - a motivációkat és stílust tekintve.

Fülhallgatóval a koncerten

Székely Levente szociológus története a fiatalemberről, aki az élő koncerten is inkább az MP3 lejátszóját hallgatta, valószínűleg még nem egy tömegjelenség kezdete.

Másfél évtizedet ünnepel az Anima Sound System az A38-on

Tizenötödik születésnapját koncerttel ünnepli kedden az A38 hajón a hazai elektronikus zene kiemelkedő csapata, az Anima Sound System. Videó

A CPg-legenda

A CPg radikálisan anarchista dalai közül különösen kettő, az Erdős Péter, illetve az Áll egy ifjú élmunkás a réten vált kultikus slágerré budapesti punkkörökben.

 

Konferenciák népe 3.

Az első két részben megismerkedtünk az üzleti világ néhány általánosságával, de hamar fő témánkra, a konferenciák népének taglalására tértünk rá. A második rész a tipológia két sajátos változatával foglalkozott, most további három típussal folytatjuk.

Konferencia-király

A konferencia-király igazi túlélője a populációnak. Könnyedén mozog a konferencia-térben, ismert arc. Jó arányérzékkel választ, csak wellness hotel jöhet szóba, a szakmai szempontok természetesen másodlagosak. Csak ha a networking megköveteli, akkor adja alább négy csillagnál. Ha nincs jacuzzi, még akkor se. A konferencia-király jólöltözött, de nem trend-szetter. Nem szereti a feltűnést, de próbál jelen lenni a fontos pillanatokban. Előadások meghallgatásával nem akasztja meg a networking elsöprő zubogását. A kávé- és ebédszünetek igazi királya. Nyüzsög, csacsog, mindenkinek egy kedves szó, egy hátba veregetés, egy bennfentes félmondat. „Igen, láttam a kampányotokat, nagyszerű! ... Persze Józsikám, majd rádcsörgök!" Nem kell megjegyeznie egyetlen ígéretét sem, mert a kapcsolatápolás önmozgású folyamat. Ha fontos, rácsörög, mert akkor az lesz a teendő. Ha nem, akkor úgyse vette komolyan a másik. Megy ez, mint a karikacsapás, könnyedén, elegánsan. Nem kell túlpörögni. A délutáni programok áldozatul esnek a wellness oltárán. Kipróbál minden szolgáltatást, de semmit nem visz túlzásba. A jacuzziban más királyokkal beszélget, ha a helyzet úgy hozza, azt is kihasználja. Este már jobban kell figyelni, mert a koccintás, a meghívás kényszere igazi networker eszköz. Könnyen túlzásba esik az ember, és az önkontroll itt alapvető. A részegen elkövetett csacskaságokat sok energiával lehet másnap helyrehozni, erre rájött az idők folyamán. Pici lazulás este, tánc, csak ha muszáj. Másnap egy könnyed, késői reggeli, aztán hazaindul. A második napon már csak az előadók, a kezdők és a konferencia-szolidak maradnak. Neki az már nem pálya.

Konferencia-patkány

A konferencia-patkány igazi élősködő. A programot meg se nézi. Színtiszta networking és túlhajszolt élvezet. Nappal kapcsolatépítés a bárban. A bár a kávészünetekben megélénkül, a közbülső periódusokat a többi patkánnyal át lehet vészelni. Kitűnő alkalom a visszahívásokat elintézni. „Igen-igen, úgy rendben lesz, de egy futár szaladjon le ide vele, hogy ránézhessek a végső verzióra, köszönöm! Címet az asszisztensemtől, igen." Kora délután lenéz a bjuti centerbe. Mindent kipróbál, mindenből sokat és sokáig. Alkonyatkor szétázott testtel megy fel a szobájába, hogy rákészülhessen az estére. A koncert úgyis szalon-jellegű, vagyis nem ciki, ha senki nem hallgatja. Ő is csak odanéz, hogy lehessen róla beszélgetni. A konferencia-patkány éjjeli állat. Akkor gátlástalan. Jól bírja az italt, ezért nem kell mértéket tartania. Harsány, vicceskedő, kötelező nevetni a poénjain. Egyre hangosabban beszél, de elnézik neki, mert ő egy igazi patkány. Pozíciója is van, de senki nem tudja, éppen hol tart, bár nem is fontos, mert ő örökös tag. Ha úgy adódik, csajozik, de általában hamar megcsömörlenek tőle. Részegen fekszik le, másnap ebédidőben tojásrántottát kér a szobájába. Sültkolbászkákkal. Délután még piheg kicsit, aztán hazaindul. A következő napra szabadságot vesz ki, fárasztó volt ez a konferencia, de hát mindent a cégért.

Konferencia-hiéna

A konferencia-hiéna az evolúció mellékterméke. A királyból fejlődött ki. Szakmai gyarapodásra sosem számított egy ilyen rendezvényen, de felismerte, hogy a networkinget se kell csinálni. Nem ismerkedik, nem kapcsolatápol, nem beszélget. Csakis az élvezet, a lógás a többi hiénával. Az első kávészünetekben még jelen van, hogy számon tartsák mint résztvevőt, de hamarosan a saját útjára lép. A bárban már délelőtt rövidet iszik, meg se próbálja leplezni fajtajegyeit. Mert rájött már, hogy azt se kell. A konferenciák népe nem fecseg. Mindenkinek lehet stiklije egy konferencián, az „out-of-home" csökött szabadságélménye könnyen magával ránthat. A konferencia-hiéna szakmai programoknak a közelébe se néz, hiszen már délután másnapos. Rövid regeneráló alvás, esetleg csipetnyi wellness után irány az éjszaka. Nem válogat tudatmódosító szerekben. A bárpultosok kedvence, szórakoztatóak, mégsem bunkók. Csapatostul mozognak a fajtársakkal. Néha csapódnak patkányokhoz és királyokhoz, de mindig időlegesen. Benéznek a koncertre, a diszkószerű táncterembe, a bárba. Szerényen figyelnek és nevetgélnek, könnyen hülyének vagy unalmasnak érezhetjük magunkat a közelükben. Elvadult sztori-láncokat mesélnek, amelyekhez hozzászólni nem lehet, mert eredetük homályba vész. A konferencia-hiéna kedves arc. Szórakoztató lény, de haszontalan tagja a populációnak. Könnyed, tovasuhanó élményre vágyik, mert rájött, hogy másra úgysem lehet. És tipizál.

Reggeli rohanás London üzleti negyedében
Reggeli rohanás London üzleti negyedében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.