Rekordszinten a 65 év felettiek aránya Japánban

A rekordszintnek számító 22,7 százalékot érte el tavaly a 65 év feletti lakosság aránya Japánban - derül ki egy friss kormányzati beszámolóból.

Günter Grass önvizsgálatra szólította fel a törököket

A Török-német Kulturális Fórum rendezésében, a Nobel-díjas német író, Günter Grass múlt héten Isztambul vendége volt, ahol együtt lépett fel barátjával és írótársával, Yaşar Kemallal.

Az SMS még mindig népszerűbb a közösségi oldalaknál

A mobiltelefonnal rendelkező amerikai tizenévesek harmada több mint 100 SMS-t küld vagy fogad naponta, azaz a fiatalok között a szöveges üzengetés vált a legnépszerűbb kommunikációs formává - derül ki egy friss felmérésből.

Idősebbek, képzettebbek és hajadonok a modern anyák

A mai anyukák képzettebben, később és nagyobb arányban vállalnak házasságon kívül gyermeket, mint húsz évvel ezelőtti nőtársaik egy nemrég közzétett amerikai kutatás szerint.

Az oroszok a jólétért feláldoznának több szabadságjogot is

Az orosz polgároknak a szabadság különféle formáihoz való viszonyát próbálja tisztázni a Levada közvélemény-kutató cég múlt héten kiadott tanulmánya.

 

Komoly lelki terhet okoz a válság a munkavállalóknak

Egy nemrég közzétett brit felmérés eredményei szerint lelkileg is erősen megterheli a brit munkavállalókat a nemzetközi gazdasági válság, és a céges válságkezelés miatt jelentkező többletmunka. A kevesebb alvás és a gyengébb munkamorál miatt jelentős számú alkalmazott kért orvosi segítséget, és többen kezdtek hangulatjavító gyógyszereket szedni.

A lelki egészség támogatásával foglalkozó brit jótékonysági szervezet, a Mind megbízásából készült felmérés szerint sok munkavállaló nehezen dolgozza fel a válság hatására fokozódó munkahelyi stresszt. A több mint kétezer résztvevő megkérdezésével készült kutatás eredményei kimutatták: a dolgozók mintegy harminc százaléka túlórázik rendszeresen, és ugyanennyien kényszerülnek közvetlen kollégáikkal versengeni munkájuk megtartásáért. A válaszadók ötven százaléka általános munkamorál romlásról is beszámolt. A lelki teher feldolgozásához tízből egy dolgozó kért orvosi segítséget, míg összesen 7 százalékuk kezdett el antidepresszánsokat szedni a válság kezdete óta.

A Mind által korábban megrendelt másik kutatás szerint mintegy 5 millió brit munkavállaló érzi úgy, hogy foglalkozásából eredően jelentős lelki terhet kell elviselnie, amelynek okán munkahelyi pályafutása során hatból egy munkavállalónál jelentkeznek mentális betegségek tünetei.

A friss felmérés munkahelyi stresszel kapcsolatos adatai szerint a dolgozók fele szenved alvásproblémáktól, amelyet a napi feladatok elvégzése során jelentkező feszültség okoz. A megkérdezettek 22 százaléka számolt be a depresszió jelentkezéséről, négyből egy dolgozó sírta el magát tehetetlenségében a munkahelyén, míg ötből egy fő a lelki megterhelésből fakadó fizikai rosszullétekre is panaszkodott. Mindemellett a válaszadóknak csak 38 százaléka érzi úgy, hogy munkaadójától elég támogatást kap a napi stressz kezeléséhez.

A munkahelyen töltött órák mennyiségét tekintve nem meglepő, hogy a munkának komoly hatása van a lelki egészségre - hangsúlyozta Paul Farmer, a Mind főigazgatója. A rossz munkakörnyezet a kimerültségtől a depresszióig a legkülönfélébb mentális panaszok jelentkezését okozhatja, míg az ideális munkahelyi viszonyok fontos szerepet játszanak az egyén lelki egyensúlyának fenntartásában. A szakértő kiemelte, a munkaadóknak és munkavállalóknak egyaránt felelőssége, hogy a mentális egészég fontosságát felismerjék, és az egészséges munkakörnyezet kialakítását ösztönözzék - írja az ELTE TÁTK hírlevele.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.