Gésa és turul egy életre

Ha nyár, akkor tetoválás.

Testi mesék

Plasztikai sebészet, átalakító show, kozmetika és diéta: testünk napjainkban már-már tőkeként funkcionál, s minduntalan a szépségkultusz elvárásaiba botlunk.

Miért élünk olyan sokáig?

Mindenki hosszú életű akar lenni, de senki sem akar megöregedni. Szükségünk lenne olyan elképzelésekre, amelyek azzal a tisztelettel és intelligenciával közelítik meg az élet utolsó fázisának értelmét, ahogy az megérdemli.

Légcsavaros legendák 1.

A valódi sikert a motoros repülés terén az amerikai Wright fívérek 1903-as első sikeres repülése jelenti. A nevet és az évszámot mindenki ismeri. Van azért néhány körülmény, amire érdemes kitérni.

A választások zsákutcája

Sokan – és ha jól érzékelem napról napra egyre többen – vagyunk, akik úgy gondoljuk, a közelgő országgyűlési választásokon nem lehet jó döntést hozni – akárhogyan dönt is az ember, meg kell alkudnia az elveivel, a demokráciáról vallott felfogásával.

 

Hegek, bütykök, piercingek - a szépség relatív

Egyre többen döntenek amellett, hogy saját testükön hordjanak műalkotást – azaz tetováltassák magukat. Bár a tetoválás szokása több ezer évre nyúlik vissza, és számos kultúrában megtalálható, mégis mind a mai napig küzd a széleskörű társadalmi elismerésért és a művészetként való számon tartásáért. Ám a tetoválás csupán egy lehetősége az önkifejezésnek, amit az emberi testen vagy testtel létre lehet hozni.

Hegtetoválás, nyúzás, fültágítás, nyelvkettévágás és piercingbehelyezés szinte bárhol a testen – többek között ezekkel a még kevéssé elterjedt testmódosításokkal foglalkozik Zagyvai Gábor, Magyarországon ilyen széleskörűen egyedüliként. Először egy barátja kérte meg rá, hogy készítsen neki hegmintát, így fedezte fel magának a területet. Azóta professzionálisan foglalkozik és fejleszteni magát a testmodifikáció egyre nagyobb távlatokat adó területén.

Határt csak a fantázia és az ütőerek szabhatnak

A hegtetoválás vagy scarification mintáját, -ahogy a neve is mutatja- a heg adja. A bőrfelületen szikével vonalakat vágnak vagy eltávolítják a hámréteget (ez a nyúzás). Így készül el a kívánt hegminta, mely a gyógyulás után kidomborodik, vagy besüpped a bőrbe.

A piercingeket már nemcsak a nyelven vagy a köldökben lehet viselni, hanem szinte bárhol az egész testen. Ez az ún. egypontos piercing vagy microdermal. Nevét onnan kapta, hogy az ékszernek a normál piercingekkel ellentétben csupán egy kimenete van, ettől úgy néz ki, mint egy transdermal implantátum, azonban a behelyezéséhez nincs szükség olyan bonyolult procedúrára, mint egy ilyen implantátumnál. És mi a transdermal implantátum? Egy speciális formájú implantátum, melynek végződése kilóg a bőrből. Határt csak a fantázia és az ütőerek szabhatnak. Az efféle piercing, konyhanyelven szólva, kiáll az ember testéből. Nagyobb ékszereket pl. fültágítót szikével lehet behelyezni, ezt nevezik scalpel piercingnek.

A háromdimenenziós implantátumokat úgy is el lehet helyezni a bőr alatt, hogy azok nem lógnak ki a bőrből, csupán kidudorodnak. Ezt nevezik subdermal implantnak. Ezáltal szoborszerű vagy éppen különféle állathoz hasonlító kidudorodásokat lehet elérni a test felületén. Ennek egy extrém fajtája, mikor golyócskákat ültetnek be a pénisz törzsének bőre alá.

Nem lehet kihagyni a sorból a kígyónyelvet sem. A nyelvet szikével vágják be, majd összevarrják a sebszéleket.

Újráéledő rítusok

Reneszánszukat kezdik élni a természeti népektől átvett testdíszítések és -módosítások. Mi lehet az oka, hogy mind többen kezdik alkalmazni a nyugati ember számára cseppet sem mindennapi testdíszítési módszereket? „Ahogy az ember kezdett eltávolodni a természettől a polgárosodással, az ipari forradalommal, feltámadt benne a vágy arra, hogy visszataláljon a gyökereihez, az ősi, természet közeli állapotához. Nagyon sok korlát közé vagyunk beszorítva. A testmódosítás által viszont sokan úgy érzik, hogy közelebb kerülnek az ősállapothoz” – magyarázza Zagyvai Gábor.

A fönt felsorolt testmodifikációk mind több száz éves múltra tekintenek vissza. A hegtetoválást eredetileg egyes afrikai törzsek végezték főként beavatási rítusok részeként, így egyben próbatételként is szolgált. A kidomborodó minta utalhatott társadalmi rangra, felnőtté avatásra, vagy bizonyos törzshöz tartozásra. Megszerzése viselőjét mindig emlékezteti arra, hogy méltó rá, hogy a testén hordja ezeket a jeleket, hiszen ottlétük mutatja: kiállta a próbát.

A fültágítás és a nyelvkettévágás is ősi rítuson alapszik. A különböző mitológiai ábrázolásokon gyakran látni istenségeket ilyen testmódosításokkal. Buddha, sőt Tutanhamon fáraó fülét is díszítette hasonló ékszer, így valószínűleg spirituális jelentősége is volt a tágított fülnek. Az amerikai, afrikai, óceániai törzsek körében is igen népszerű ez a testmódosítás. Ezek a törzsek mind a mai napig gyakorolják füleik és a szájuk tágítását is. A hatalmasra tágított fülcimpákkal illetve ajkakkal a bennszülött törzseknél elsősorban az ellenség megijesztése volt a cél, de az etiópoknál, ahol kizárólag a nők ajkait nyújtották hatalmasra, arra szolgált, hogy a rabszolga-kereskedők ne tartsák őket kívánatosnak. Villás nyelvvel ábrázolták a hindu mitológiában Kaliya-t, a százfejű, kígyótestű, gonosz szörnyet. aki száján, szemén és lélegzetén keresztül mérget okád és Krisna ellen tör. A keresztény mitológiában is fellelhető a nyelvkettévágás, és itt is a gonoszt jelenítik meg villás nyelvvel.

Zagyvai Gábor négy emberről tud Magyarországon, akinek ketté van vágva a nyelve. Ebből kettő az ő ″műve″, az egyikük, egy fiatalember, épp az interjúkészítés előtt szedette ki a varratokat a nyelvéből. Ő egy videón látott ilyet először és nagyon megtetszett neki. A gondolatot pedig tett követte. Gábor szerint, aki nyelvkettévágást végeztet vagy végez magán, az általában már a beavatkozás előtt érzi, hogy a vágyott testmódosítással válik igazán önmagává, mikor pedig ez ténylegesen bekövetkezik, szinte természetesnek érzi dupla nyelvét. Ez fontos, hiszen ez a bizonyítéka annak, hogy olyan testmódosításon esett át, amit tényleg akart.

Bár a legtöbb testmódosítás visszafordítható, a nyelvösszevarrásnál annak is fönnáll a veszélye, hogy valaki elveszítse az ízlelését. A hegtetoválást, amely viszont örökre megmarad, közelebb érzi magához a viselője, nagyobb a kötődése hozzá, így mélyebb értelmű számára, mint egy hagyományos tetoválás, mondja Zagyvai Gábor, aki maga is visel köröket ábrázoló kidomborodó hegmintát a kezén.

„Csak a biztosat vállalom”

A hegtetoválás és a testmódosítás nagy körültekintést, anatómiai és szakmai gyakorlatot, no meg megfelelő felszerelést és steril környezetet igényel. Bár orvos nem végezhet ilyen beavatkozásokat, mivel ezek testtorzításnak számítanak, bárki megveheti a szükséges kellékeket egy orvosi vagy fogtechnikai szaküzletben. A kliensek beleegyező nyilatkozatot töltenek ki, amelyben elfogadják, hogy a beavatkozást nem szakképzett orvos végzi, és hogy azt saját felelősségükre vállalják.

Hiába szereti Zagyvai Gábor az extrém kéréseket és tágítja horizontját a külföldi kollégákkal való eszmecserék során, van, amit még ő is visszautasít. Ilyen a kulcscsont alatti piercing, vagy a nyelv alatti, amely átmegy az alsó állkapcson. Ezeknek túl nagy a kockázati szintje ahhoz, mintsem hogy nyugodt szívvel bevállalja. Nemi szervek extrém módosításait sem végez még, de mivel külföldön már van, aki csinálja, és ő is el szeretné sajátítani a technikát.

Van, aki Lengyelországból utazik Budapestre, hogy kígyónyelvet kapjon. Mások némán tűrik a nyúzással együtt járó fájdalmat. Ám a tetoválások, intim piercingek, extrém testmódosítások világa nem is olyan zárt, mint amilyennek első pillantásra tűnhet. Az implantátumok közül a péniszgolyó kimondottan slágernek számít, a vendégek skálája pedig tág: fiataltól az öregúrig, orvostól az üzletemberig többek is óhajtották már maguknak ezt a testékszert. Az, hogy ezek a kuriózumnak számító testdíszek a tetoválás nyomdokába lépnek-e, elfogadottá válnak-e, még a jövő zenéje. Addig is, a köpeny és az öltöny sok mindent eltakar…

Botti munka közben: tetoválás minden mennyiségben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.