Csak Bokrosnak van csőre, de ő sem csiripel

Az Európai Parlament 22 magyar képviselője közül egyedül Bokros Lajos rendelkezik Twitter-oldallal, de ő sem használja. Ám akit érdekel, magyarul is követheti az EP eseményeit a Twitteren.

2009 tudományos felfedezései - New Yorkból nézve

Lézerfüggöny szúnyogok ellen, mesterséges zaj a hibrid autók biztonságosabbá tételére és a jól dolgozók előléptetésének káros hatásait kimutató kutatás - ilyeneket tartanak az év tudományos felfedezéseinek a New York Times-nál.

Noller-rapid: Kupper vs. Pettkó

Az elmúlt napokban többször is foglalkoztunk azzal, miként használják ki a politikusok a web 2.0-ás alkalmazásokat, most azonban rá is kérdeztünk virtuális szokásaikra. Tíz kérdés Kupper Andráshoz és Pettkó Andráshoz.

Ezt sem Orbán csinálta

Akkor ezt most úgy kell értelmeznem, hogy a korábban létrehozott rajongói oldalon valamit elszúrtak, és a Fidesz web 2.0-val foglalkozó kampánystábja csinált inkább egy újat, ami "emberközelibb"?

Facebook: 1000+

Ezer tagnál tart és rohamos tempóban gyarapodik a NOL Facebook-os oldala.

 

Facebook-jelenség: válások és gyilkosságok

Válások, gyilkosságok és öngyilkosságok is írhatók már a Facebook számlájára. Az egyik legnépszerűbb közösségi oldal sokszor inkább rombolja a kapcsolatokat ahelyett, hogy építené. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy tárgyalás során akár perdöntő is lehet egy óvatlanul feltöltött adat vagy kép.

Tűkön ülve várja a magyar sajtó, hogy vajon mi lesz Orbán Viktor következő megjegyzése a Facebookon, vagy hogy Mesterházy Attila mikor küld újra videó üzenetet a Fidesz elnökének. A közélet iránt érdeklődő Facebook felhasználók a kampány hevében egymással versenyeznek: egy politikus vagy egy alma tud-e több rajongót összegyűjteni. (Hallottunk már egyébként rohadt körtéről is, amely szintén harcba szállna a rajongókért.) Az elmúlt hetekben jórészt a kampány miatt került előtérbe a legnépszerűbb közösségi portál, de cikkeztek arról is, hogy betörők figyelik az oldalt olyan áldozatokra lesve, akik mindig megosztják ismerőseikkel, hogy éppen hol tartózkodnak és mennyi ideig lesznek távol az otthontól.

Perdöntő bizonyíték

Nemcsak a betörők, de a válófélben lévők is árgus szemekkel figyelik a Facebookot. Amerikai ügyvédek szerint az elmúlt öt évben megnövekedett az olyan válóperek száma, ahol a bizonyítékokat internetes közösségi portálokról szerezték be a felek. A jogi képviselők egyébként tanácsolják is ügyfeleiknek, szüntessék meg facebookos profiljaikat, vagy legalább vigyázzanak, mit töltenek fel az oldalra.

Nem véletlenül látják el ilyen tanácsokkal a pereskedőket. A közelmúltban például egy válófélben lévő anya buktatta le saját magát. Az asszony azért vesztette el azt a pert, amelyben a gyermeke felügyeletéért harcolt, mert a bíróságnak azt mondta: eljegyezték őt. Egy facebookos bejegyzésből azonban kiderült, éppen szakított goromba barátjával, és egy gazdag férjet keres magának.

Kapcsolatépítés helyett rombolás

Divattá lett a jelenség, hogy közösségi oldalakon szakítanak a párok. Egy közvélemény-kutatás szerint a kínos pillanatok helyett sokan választják az online szakítást és bármilyen meglepő, ebben az esetben még mindig emberségesebbnek számít a Twitteren (140 karakterben) közölni a partnerrel az elkerülhetetlent, mint egyedülállóra változtatni a családi állapotot a Facebook profilban. Mert hogy a közvélemény-kutatás szerint erre is volt példa. Az ex-partner a szakítás tényéről ilyenkor saját adatlapján értesül: egyedülálló lett.

Gyilkosságok és öngyilkosság feltöltött fotók miatt

Sokszor azonban nem marad ennyiben a történet és tragédiába torkollik. Nemrég szóltak arról a hírek, hogy egy féltékeny férfi 20 késszúrással végzett ex-barátnőjével csak azért, mert a nőt a Facebookra feltöltött képein egy másik férfival látta. Az eset nem egyedülálló, szintén a közelmúltban történt, hogy egy 41 éves brit férfit ítéltek 18 év börtönre. A férfi azért végzett feleségével, mert az státuszát „házasról" „egyedülállóra" változtatta a Facebookon. Hasonló eset miatt került börtönbe egy szintén brit férfi, aki ugyancsak nejét gyilkolta meg. A nő „bűne” annyi volt, hogy más férfiakkal is akart ismerkedni a népszerűbb közösségi oldalon.

Az a tragikus hír is körbejárta a világot, amikor egy 24 éves angol tanárnő öngyilkos lett Abu-Dzabiban. A fiatal nőt egyik kollégája prostitúcióval vádolta meg, ami az erősen vallásos Arab Emírségekben komoly börtönbüntetéssel is járhat. Ez a vád azután érte a tanárnőt, hogy volt barátja állítólag közzétett néhány meztelen fotót róla Facebookon…

A Facebookra kitett közös fotójukkal pózolnak amerikai diákok Washingtonban
Stephanie Endicott and Marcus Smallegan, first-year students at George Washington University, display a photograph of themselves on their Facebook website, in Washington November 25, 2007. For the Facebook generation, love now comes with a drop-down menu. To match feature FACEBOOK-RELATIONSHIPS/ REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES)
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.