1932: Hitler veszít, de mégis nyer

Hitler és a náci párt sok szavazót elveszít az 1932-es novemberi választásokon, de a gyűlöletre épített kampány meghozza gyümölcsét. A weimari köztársaság végóráival foglalkozik a XX. századot bemutató dokumentumfilmek újabb epizódja.

A romák története: Pandzsábból Európába

Gyakran épp az ismeretek hiányából fakadó félreértések okozzák azokat a rossz reakciókat, amelyek az emberek közötti viszonyok elmérgesedéséhez vezethetnek.

A romák története: a befogadástól a faji kérdésig

A romák hosszú utat tettek meg az őshazától Európába és Magyarországra. Már Pandzsábban is kiszolgáltatottan, az erősen hierarchizált kasztrendszer legalján éltek. A magyar romák ősei még a 14-15 században érkeztek hazánkba, ahol kezdetben befogadás, majd hosszú idők óta ismét a kirekesztés a sorsuk.

'Termékeny párbeszédet folytatni az iszlámmal'

Európa jövője attól függ, hogy tud-e termékeny dialógust folytatni az iszlámmal, vagy pedig képtelen egy efféle dialógusra - fejti ki álláspontját a neves szociológus, Alain Touraine a La Repubblica című lapban.

Románia még mindig a kommunista-nacionalista fantáziatörténet rabja

A románok elsősorban a televízióból – korábban a mozifilmekből – tanulták a történelmet, nem pedig a könyvekből. Ennélfogva a mai napig annak a kommunista-nacionalista ideológiának és fantáziatörténetnek a rabja, mely még a Ceauşescu-korszakban alakult ki és vált mindenhatóvá – állítja egy román történész.

 

Ezer év öt perc alatt - hallatlan népszerű a zenés térkép

Ezer év alatt Európa belső határai irgalmatlan sokszor megváltoztak. A cseles térképészek most ezer év határváltozásait öt percbe sűrítették.

A virtuális térkép igen népszerű, kár, hogy nem tartalmaz évszámokat. Mégis jól szemlélteti az örökös változást, amely Európa államait jellemezték a 2. évezredben.

Elképesztő látvány a mongol előretörés és a török hódítás kora. A térkép nagy ötlet, és minden bizonnyal jól használható a történelemoktatásban is. Föltéve, ha a töritanár megtanulja, hol, melyik pillanatban kell megállítania a felvételt.

Magyarország Európa közepén hol táguló gömböcként mutatkozik, hogy aztán a negyedik perc után egyre töpörödöttebb formát kezdjen mutatni. Erről az örökös alakváltozásról szól a történelmünk. Új segédeszköz született a mozgára épülő, grafikus térkép segítségével.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.