Nem csak szexéhesek, kannibálok is a bonobók

Kannibalizmuson kapták a törpe csimpánzokat a Kongó-medencében. A bonobók, mindeddig híresek voltak békés természetükről.

A világ legigénytelenebb állataira bukkantak kutatók

Egy rákszerű állatra és egy medúzafélére bukkantak kutatók az Antarktisz közel kétszáz méteres jégtakarója alatt, ott, ahol legfeljebb pár mikroba létezését feltételezték volna.

Megérkezett az első fecske!

Magyar madarászok füstifecskét láttak a Bajától keletre fekvő Csávoly határában.

Szívbaj tizedeli a békákat

Immár Magyarországot is elérte az a Dél-Afrikából kiindult gombabetegség, amely miatt a világ kétéltűfajainak akár a fele is kipusztulhat.

Poloskák lepik el Amerikát

Az USA büszke rá, hogy soha nem szállták meg országát – de ez csak az ágyi poloskák és a bűzbogarak inváziójáig volt igaz.

 

Esőben tüsszögő majmot fedeztek fel Mianmarban

Esőben tüsszögő pisze orrú majmot fedeztek fel kutatók Mianmar északi részén.

A mianmari biodiverzitás- és természetvédelmi szövetség munkatársa, Ngwe Lwin vezette kutatócsapat egy tanulmányi úton bukkant az új fajra. Eredményeiket az American Journal of Primatology című szaklap legfrissebb számában tették közzé.

A tüsszentő majmok teljesen feketék, csak fülszőrzetük, kecskeszakálluk és fenekük fehér. Orrnyílásuk felfelé nyitott, ez az oka, hogy esőben víz kerül bele, tüsszentésre ingerelve őket; ezt többnyire úgy kerülik el, hogy térdeik közé hajtják fejüket, és megvárják, amíg eláll az eső.

A majmok élőhelyét a Mekong és a Szalvin folyók erősen behatárolják, ezért fordulhatott elő, hogy csak most akadtak rá kutatók a becslések szerint 260-330 egyedből álló kolóniára.

Az új faj a kutatás egyik mecénása, Jon Stryker után a Rhinopithecus strykeri tudományos nevet kapta. A majmot a helyiek "megtekert pofájú majomként" emlegetik.

Pisze orrú majmok (Rhinopithecus) Kína és Vietnam egyes részein fordulnak még elő, minden fajuk erősen veszélyeztetett. Ez az első pisze orrú majomfaj, amelyet Mianmarnak találtak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.