E-rablóból e-pandúr

Cyberbiztonsági tanácsadó lett egy vezető telekommunikációs vállalatnál abból az új-zélandi tinédzser hackerből, aki korábban egy nemzetközi bűnözőhálózatnak dolgozva több mint egymillió számítógép feltörésében és dollármilliók ellopásában segédkezett.

A baloldal vége

A vasárnapi kongresszussal, s az ezt megelőző igencsak furcsára sikeredett, kapkodó miniszterelnök-jelölt kereséssel, a belső kiszivárogtatásokkal , s nem utolsó sorban Gyurcsány Ferenc drámai cserben hagyásával és menesztésével együtt lassan azt kell mondani, hogy Magyarországon a baloldalnak vége. NolBlog

Mentik a kutyákat

Mentik az árván maradt kutyákat a péceli sintértelepen, miután a létesítmény üzemeltetője meghalt - közölte az akciót szervező Noé Állatotthon Alapítvány sajtóreferense kedden.

Családi történet - Húsvétra

Mirjam kiment a kúthoz. Naponta többször megtette ezt az utat, szinte nem is figyelt, csak gépiesen haladt előre. Akkor meglátott egy magas, vonzó külsejű alakot. Az megszólította:- Örülök, hogy látlak Mirjam. Egy üzenetem van a számodra. Ne lepődj meg, de azt kell mondanom, hogy most terhes leszel, és fiad lesz, akit majd úgy hívj: Jésua. NolBlog

Mediawave, valódi népünnepély

A Mediawave-ben a legjobb, amikor esténként a szervezők, a művészek és a törzsvendégek összegyűlnek valamelyik helyszínen, és néhány pohár mellett egymásnak eresztik az előadókat. Videó

 

Városi túlélőshow: combzene

Jön gáz vagy nem jön gáz? Utálja Paksot? Nincs pénze a drága villanyra? Drágább szélkereket építeni, mint bálnamercivel fát lopni? Tegyen le a természeti erőforrásokról, és hasznosítsa a saját közlekedési energiáját: töltse laptopját biciklijéről! Ha nem akar ön is munkaképtelenné válni Ukrajna játszadozásai, az emelkedő gázárak és az energiabizonytalanság miatt, akkor edzze a fenekét spórolásként: elkészült a bringaerőmű, ami szobabicikliken és városi bringázás során is képes áramot fejleszteni.

A városi háztartások mind villany-alapon működnek. Egész lakókörzetek tudnak sivatagossá válni egy nagyobb áramszünet miatt. Az energiabizonytalanság pedig mindennapos: Kék Áramlat, újhullámos atom ide vagy oda, a megvásárolható villanyáram drágul, és néhol kihagy egy-két hétre a tél közepén. Sajnos Magyarországon különösen nehéz megújuló energiához jutni: egész Európában példátlan eljárási és negedélyezési kötelmekkel zárták el a háztartási szélkerekek és napcellák útját. Nem marad más: vegyes forrásokból, egészen kicsiben kell megoldanunk. Az egyik ilyen lehetőség a brigaerőmű.

Buhera mátrix

A Bringaerőművet Szabó Tamás gyártelepek és komoly befektetők nélkül alkotta meg: összekombinált jónéhány, már létező találmányt. Az alapot egy feje tetejéről a talpára állított elektromos bicikli szolgáltatja: ahelyett, hogy árammal futna, a futásból fejleszt áramot. A bicikli hátsó kerékagyára épített generátorra rákötnek egy akkumulátort és egy sor kütyüt, amelyek végül a 230 volthoz szokott gépeink számára is emészthetővé teszik az izommunkát.

Mobildiszkó

A bringaerőmű az idei tavaszi Critical Mass felvonuláson mutatkozott be, mi pedig a Mediawave Fesztiválon kaptuk le a két kerekéről. Szabó Tamás és Kobrizsa Ádám a Magyar Kerékpárosklub képviseletében szerepeltek vele a Mediawave civil piknikjén. A Rába partján, a mezőn létesítettek áramfejlesztő telepet: egy bicikli, egy kitámasztó állvány, és egy bicajutánfutónyi elektronikus kütyü segítségével saját maguk termelte árammal csaptak zenét a szabadtéri népünnepélyhez.

A retikül-verzióra még várni kell

Szemmel láthatóan sufnituningról van szó. Szabó Tamás, a szerkezet alkotója foggal hántolta a vezetékeket, ha kicsit ráért, rákötött még néhány műszert a kábelekre, ha megunta, kicserélte. Itt húsz méter huzal, ott egy kisebb csip, hopp egy teljesítménymérő izémizé. De ez egyáltalán nem tett rosszat a konstrukciónak: kusza volt, de kiválóan működött. Mérnökember persze átlátja a saját munkáját. A felhasználóbarát verzió még fejlesztés alatt áll: szeretének összeállítani egy olyan kompakt, könnyen hordozható szettet, amivel az ember a városban közlekedve is könnyen rohangászhat, és ha kiköti a biciklijét, bevághatja az elektronikát a hátizskájába.

A holt idő halála

Nekem egyből az jutott eszembe, hogy vajon egy háztartásban hogyan hasznosítható ez a technológia - Kobrizsa Ádám, a Magyar Kerékpárosklub projektmenedzsere rá is vágta, hogy a szobabiciklik, spinning gépek tökéletesek ilyesmihez. De a hétköznapi városi közlekedés során is tapos és fékez annyit az ember, hogy a laptopját, mobiltelefonját vígan ellássa vele.

A bringaerőmű nóvuma az, hogy integrálódik a hétköznapi életbe, és az egyébként is folytatott tevékenységeinket jobban, hatékonyabban aknázza ki: a közlekedésre, testedzésre, lazításra fordított izommunkánknak a leeső részét, a feleslegét használja fel.

Elveszett és megtalált energia

Én egy kitámasztott, egy helyben álló biciklin produkáltam a wattokat, amely - mint az okosabb szobabiciklik -, maga kitalálta, mennyire terhelje meg a pedálokat: azaz mennyi energiát ésszerű rólam levennie, hogy ne szakadjak bele. Még dolgoznak a technológián, amellyel az ember maga is szabályozhatja majd, mennyire szeretne haladni és mennyire felvillanyozódni. A fékezési energiát szintén hasznosítanák - nem külső, mechanikus fékek, hanem a generátor elektromágnesei lassítanák a szerkezetet. Lejtmenetben jóval kényelmesebb szép lassan gurulni a fékek szorongatása nélkül, ínhüvelygyulladás helyett áramhoz jutni a fékezés által.

Kísértet járja be Európát, az alternatív energia kísértete

Nyáron huszonöt fiatal Európa körüli túrára indul ilyen áramfejlesztő kerékpárokkal, és a saját maguk termelte elektromos árammal fogják üzemeltetni rendezvényeiken a hangosítást. A Green Bikes for Peace (Zöld Biciklik a Békéért) kampány állomásain zenélnek és beszélgetnek majd huszonöt országban, és az a céljuk, hogy a fenntarthatóság eszméje lila buborék helyett egy zöld bicikli formáját öltse magára.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.