Nyolc új mobilszolgáltató Belgiumban

A belga kormány, amely az unió Bizottsága szerint nem ösztönzi kellően a versenyt a mobiltelefon-szolgáltatók piacán, most jelezte, nyolc új szereplőnek ad esélyt jövőre.

Csökkennek a roamingdíjak

Drasztikusan csökkennek nyár végétől a külföldi mobiltelefon-használat, azaz a roaming díjai, ezúttal szabályozzák az SMS és a mobilinternet árát is - ha a jövő hónapban a parlament rábólint arra a megállapodásra, amely az EU tagországait és az Európai Parlamentet képviselő tárgyalócsoportok között jött létre.

Sokkoló mobilinternet számlák

Több mint félmillióan használnak mobilinternetet Magyarországon, ám az óvatlan vagy nem eléggé tájékozott felhasználó akár ezerszeres díjat is fizethet az optimálishoz képest, ha nem a megfelelő díjcsomagra fizet elő.

Szerdától drágább lesz külföldről mobilozni

Július elsejétől (a Pannonnál július 12-től) emelkednek a külföldön bonyolított mobilhívások árai, csökken ugyanakkor az SMS küldés költsége.

Drágul a külföldi mobilozás

Július elsejétől (a Pannonnál július 12-től) emelkednek a külföldön bonyolított mobilhívások árai, de csökken az sms-küldés költsége. A drágulást az euróárfolyam okozza.

 

Az unióban olcsóbb lesz a mobiltelefonálás - nálunk drágább

Az Európai Parlament szerdai döntése alapján júliustól tovább csökkenhetnek a barangoló (roaming) hívások díjai, s jóval olcsóbbá válhat a mobilinternet és az SMS is. Magyarországon az euró árfolyam és a kilátásba helyezett áfaemelés miatt akár drágulhatnak is egyes díjak.

Ha a Miniszterek Tanácsa is jóváhagyja a döntést, július 1-jétől a hívásindítás kiskereskedelmi ára nettó 46 centről 43 centre, a hívásfogadásé pedig nettó 22 centről 19 centre csökken. 

Azt, hogy ez forintban mennyi lesz, az dönti el, hogy az EU rendeletében mely napot jelölik meg az árfolyam meghatározására. Napjainkban egy euró mintegy 300 forintba kerül, tavaly e tarifákat  230,76 forintos euró forint keresztárfolyammal számolták ki. Az uniós roaming-szabályozás 2007-es bevezetése óta a hívásindítás és -fogadás ára mintegy 40-60 százalékkal csökkent. A  három magyar szolgáltató ügyfeleinek jelenleg az unió területén barangolva a hívásindítás legfeljebb 127,4 forintba, a hívásfogadás pedig percenként legfeljebb bruttó 60,9 forintba kerülhet.

Az sms viszont biztos olcsóbb lesz. Július elsejétől a rövid szöveges üzenetküldés az unió tagállamaiban legfeljebb nettó 11 eurócentbe kerülhet. Jelenleg az EU országokban tartózkodva az sms-küldés a magyar szolgáltatóknál  bruttó 80-110 forintba kerül, a nyártól várhatóan 50-60 százalékkal olcsóbb lesz.

Július 1-jétől szabályozott lesz a mobilinternet barangolási tarifája is. Itt a nagykereskedelmi árat szabályozza az EU, ami legfeljebb 1 euró lehet megabájtonként. A parlament által elfogadott javaslat alapján ez a díj 2010. július  1-jétől 80 eurócent, 2011. július 1-jétől pedig 50 eurócent lesz.

A felmérések szerint jelenleg a nagykereskedelmi árak 3-5 euró között mozognak megabájtonként, így a szabályozás hatására várhatóan az sms árcsökkenésénél is nagyobb mértékben esik majd az egyre népszerűbb mobilinternet-használat kiskereskedelmi ára.

Az uniós szabályozás csak az EU tagállamainak szolgáltatóira  vonatkozik, így több szomszédos, illetve unión kívüli államban ennél lényegesen drágábbak lehetnek a szolgáltatások.

Az aktuális roaming tarifákról a legegyszerűbben a  tantusz.nhh.hu oldalon a "Roaming" alkalmazás segítségével  tájékozódhatnak az ügyfelek.

Drozdy Győző, a Pannon vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató helyettese elmondta, üdvözölnek minden olyan árváltozást, ami a mobil távközlési szolgáltatások használatát serkenti, illetve növeli az elérhetőségét és hozzáférhetőségét az ügyfelek számára.

Drozdy Győző elmondta, a Pannon mindig is a nagykereskedelmi  árak szabályozása mellett foglalt állást azért, hogy a  kiskereskedelmi árakat a szolgáltatók határozhassák meg.

T-Mobile közölte: ha a  roaming szabályozással kapcsolatos végső döntés megszületik, és a  jogszabály kihirdetésre kerül, akkor annak megfelelően fog eljárni.

A társaság ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy az egyszeri árfixálás az utóbbi időben is tapasztalható erős árfolyam-  ingadozások miatt nehéz helyzetet teremthet azon országok szolgáltatói számára, amelyek nem az euró-övezetben működnek. Az árfixálás ezeken a területeken akár visszájára is fordulhat, és adott esetben díjemelést jelenthet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.