Hogyan szól a hagymahegedű?

Répából furulya, tökből dob, paprikából trombita.

Dirty Flow Club: magyar supergroup lemezbemutatója

Dirty Flow Club néven a magyar underground számos ismert zenésze készített közös albumot a szerelem-szakítás témakörében.

A Jóisten tánctudása - Zorán-koncert

Telt házas koncertet adott a zenész illusztris vendégeivel. Képgaléria!

Ennio Morricone vezényel a magyar Modern Art Orchestrának az Arénában

Ennio Morricone világhírű filmzenéit az olasz zeneszerző vezényletével a magyar Modern Art Orchestra (MAO) játssza február 15-én a Papp László Budapest Sportarénában.

Friss Grammy-díjas sztárduó is jön a Szigetre

A nemrég négy kategóriában is Grammy-díjat kapott amerikai rapduó, Macklemore & Ryan Lewis, Skrillex, Jake Bugg, a német Die Fantastischen Vier, Michael Kiwanuka, Tom Odell, a Darkside és Brody Dalle is fellép az idei Sziget fesztiválon augusztus 11.

 

Az amerikaiak őrizték Hubay zongoráját

Hiszen nem is fehér. Ez volt az első benyomásunk Hubay Jenő híres fehér zongorájáról, melyet a közelmúltban adott vissza a Hubay-örökösöknek az Egyesült Államok nagykövetsége a Zenetudományi Intézetben.

 A díszes kivitelű, 1898-ban épült Bösendorfer Hubay Jenő világhírű hegedűművész budapesti, Bem rakparti házának „Fehér szalonjában” állt 1945-ig. A kis, Duna-parti zeneterem az ország zenei életének egyik központja volt, gyakran közvetítették az itteni, vasárnapi házikoncerteket a világ rádiói, s az előadók gyakran a kor legkiválóbb zenei nagyságai voltak: az operaénekes Gigli, a zongorista Edwin Fischer, a hegedű nagyságai közül Heifetz és Menuhin, a zeneszerzők táborából Richard Strauss, Mascagni és Bartók Béla is, akinek állítólag innen közvetítették első „világkoncertjét”.

Budapest, 2014. február 6.
Hubay Jenő Bösendorfer-zongorája a Zenetörténeti Múzeumban 2014. február 6-án. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége átadta a múzeumnak a művész híres zongoráját, amelyet korábban évtizedekig az amerikai nagykövet bu
Budapest, 2014. február 6. Hubay Jenő Bösendorfer-zongorája a Zenetörténeti Múzeumban 2014. február 6-án. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége átadta a múzeumnak a művész híres zongoráját, amelyet korábban évtizedekig az amerikai nagykövet budapesti rezidenciáján őriztek. MTI Fotó: Marjai János

tt szolgált a kitűnő hangszer 1945-ig. Budapest ostroma idején azonban a rakparti Hubay-ház egyik felét lebombázták, a zeneszalon nyitva tátongott. „Édesanyám, aki akkor az amerikai nagyköveti rezidencián dolgozott cselédként, megkérte a nagykövetet, hogy őrizzék meg a zongorát, amely így került át évtizedekre a zugligeti rezidenciába” – meséli Hubay László Cebrian, Hubay Jenő unokája. – A Bösendorfer eredetileg valóban fehér volt, 1969-es felújításakor távolították el róla a fehér festést, de az örökösök majd szeretnék újra visszaállítani az eredeti színét. A visszaadást egyébként Hubay László Cebrian kezdeményezte, miután az egykori Fehér szalont a Hubay-ház lebombázott felén épült Victoria szálló tulajdonosa 2008-ban felújította a szálló részeként, s megnyitotta a közönség előtt. Mivel a zongorát annak idején Ludwig Bösendorfer cége ajándékként kifejezetten ebbe a terembe készítette, kívánatos volt, hogy ide kerüljön vissza. Végül is ezt az amerikaiak méltányolták, s maguk is jobbnak látták, hogy a hangszer a magyar közönséget szolgálja, mondta M. André Goodfriend követségi ügyvivő, aki úgy fogalmazott: megtiszteltetésnek tartja, hogy megőrizhették a magyar kulturális örökség e kiemelkedő tárgyát. A visszaadás egyébként nem függ össze az aktuális diplomáciai ügyekkel vagy a Táncsics-börtön magyar kézbe adásával, ami majd várhatóan nyárra valósul meg, értesültünk.

Hubay László Cebrian szeretné, ha a családi Bösendorfer – amit a csütörtöki ceremónián mindjárt tovább is adott az államnak – hetvenhét év elteltével újra találkozhatna majd a Fehér szalonban nagyapja Stradivarijával, melyet a háború után a család eladott, s jelenleg a berlini filharmonikusok tulajdona. Szóba került továbbá az a film, mely Hubay Jenő lányának, Edle Astrup Hubay Cebriannak Budapesttől Estroilig – Töretlen akarattal című, romantikus önéletrajzi regényét dolgozza fel. A regényből már Martin Scorsese is mozit szeretett volna csinálni a nyolcvanas években, tudtuk meg az unokától, akkor azonban nem adták el neki a jogokat. Végül mégis megszületett a filmterv – igaz, már nem Scorsesével, – melyet tavaly jelentették be. A forgatókönyv végleges változata elkészült, most fordítják, elkezdték a tárgyalásokat a főszereplőnek kiszemelt színészekkel, például a főszerepre esélyes Cate Blanchette-tel. A további részleteket egy-két hónap múlva sajtótájékoztatón hozzák nyilvánosságra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.