Az új torta ünnepe

Hamar munka sosem jó, bár akadnak kivételek. Tavaly például nem sokkal augusztus 20-a előtt találták ki a Miniszterelnöki Hivatal kreatívjai, hogy legyen születésnapi tortája az országnak, hisz épp egy szép, kerek évfordulóra készültünk: pontosan 1007 évvel jártunk az államalapítás után. A rendelés tehát megvolt, ami enyhén pánikba ejtette a lebonyolításra felkért Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét.

Három napjuk volt a megvalósításra, és ennyi idő alatt nálunk legfeljebb vadászrepülőt vesznek, nem tortareceptet állítanak össze. Illetve: mégis, és most visszautalnánk a már említett szabályt erősítő kivételre. A cukrászok tudniillik Zila László kollégájukat bízták meg a feladattal, aki a szoros határidő ellenére elkészített egy madártejes tortát.

Zila persze nem most jött le a piskótalapról. Huszonnégy éve dolgozik a szakmában, még szabadalmi oltalommal védett találmánya is van, egy különleges sütőforma, amelynek minden szeletébe más és más öntet tölthető. Az általa megálmodott madártejes torta gyorsan elkészült, és a prototípust az S. O. S. Gyermekfaluban fogyasztották el. Az ország tortája ugyanis valójában nem egy bizonyos torta, hanem egy torta receptje, amely bármelyik cukrászdában elkészíthető, hogy később országtortaként árusítsák, az ország bármely cukrászdájában.

Az idén aztán előrelátóbbak voltak a cukrászok, és tavasszal elkezdték keresni a 2008-as torta receptjét. Összesen hatan pályáztak, a győztest pedig júniusban, egy fagylaltversenyen hirdették ki. A szakmai zsűri mellett természetesen néhány ráérő celeb szavazata is számított, így az Irigy Hónaljmirigy nevű vicces zenekarból ketten is voksoltak, de szavazott Szekeres Nóra tévés, és valaki a Magna Cum Laude együttesből. Legtöbben a szatmári szilvából készített tortát találták a legfinomabbnak, amellyel a régi ismerős, Zila László indult. Zila ezúttal nem a saját receptjét adta be, a torta összetevőit cukrászdájának műhelyfőnöke, Mácsai Dániel találta ki.

Mácsai pályája elég kanyargósra sikeredett. Annak idején a Royalban kezdte, aztán megfordult a Fórumban, cukrászati vezető volt a Margitszigeti Nagyszállóban, járt Németországban, Törökországban és Argentínában is, ahol egy különös véletlen törte ketté ottani cukrászkarrierjét: az őt alkalmazni kívánó üzletember étterem helyett inkább vasutat vásárolt. Az ország általa összeállított tortájához többek között aszalt szilva, Casino rum, dió, vaj, porcukor, fahéj, marcipán és kakaómassza szükséges, a kisült lapokat pedig pálinkás sziruppal kell megkenni. Egy szelet nyersanyagköltsége 147 forint körül mozog.

A júniusi eredményhirdetés óta mintegy száz cukrászda jelezte, hogy elkészíti és ezen-túl az ország tortájaként árulja a Mácsai-féle édességet. Augusztus 20-án a Kossuth téren be is mutatják a szatmáriszilva- tortát, amelynek pontosan 90 centiméter az átmérője. A 90-es szám azonban nem a rendszerváltásra utal, sőt, az igazság az, hogy egyáltalán semmit nem szimbolizál, viszont épp ekkora torta fért abba a hűtőszekrénybe, amelyben előző este tárolták.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.