Halottnak hitték, most időszerű

Németországban nagy kultusz övezi a 125 évvel ezelőtt elhunyt Karl Marxot.

Változatlanul a kapitalizmus legbefolyásosabb bírálójának számít, nézetei a nagyobb szociális igazságosságot követelő Németországban időszerűen csengenek. Karl Marx halála után 125 évvel is jelen van, bár a munkásságára hivatkozó létező szocializmus eltűnt, utódállamaiban piacgazdaság hódít.

- Egy megfoghatatlan világtól, a globalizációtól való félelem miatt Marx ismét aktuálissá vált. A nevével ugyanis az emberek többsége a társadalmi igazságosságot azonosítja - állítja Beatrix Bouvier profeszszor, a nagy német filozófus szülővárosában, Trierben lévő Marx-múzeum igazgatója. A Tőke szerzőjére szívesen hivatkoznak hazájában, ahonnan többször is kiutasították.

A 2008-as Németország meghatározó közéleti témái igencsak ismerősen csengenének neki. A közbeszéd itt a körül forog, hogy a "gazdaság irányítja a politikát", "új osztálytársadalom alakul ki", a "középrétegek egy részét a lecsúszás fenyegeti". A piacgazdaságból pedig eltűnik a szociális jelző, a "sáskáknak" nevezett "turbókapitalista pénzügyi befektetőket", a "szemtelenül sokat kereső menedzsereket csak a részvényárfolyam érdekli". Bouvier szerint minél többen lesznek a globalizáció vesztesei, annál időszerűbbek Marx meglátásai. - Akit halottnak hittek, kezd feltámadni, de szó sincs a marxizmus reneszánszáról. Elemzései kétségkívül ma is helytállóak, ám a problémákra nem adnak válaszokat - hangoztatta. Emlékezetett: az 1813-ban született Marxnak arról nem volt elképzelése, hogy milyen legyen a jövő társadalma. Tanait csak jóval a halála után használta Lenin, majd Sztálin arra, hogy a munkásosztály vezető szerepére hivatkozva a másként gondolkodókat és a proletárdiktatúra ellenségeit elnyomja.

A mostani évfordulóra Marx-életrajzot publikáló Klaus Körner forradalminak tartja a filozófus gondolkodását, aki londoni száműzetésében a közeli barát és szerzőtárs, Friedrich Engels anyagi támogatása ellenére is haláláig nyomorgott. A hamburgi politológus szerint Marxot a legnagyobb elismerés azért illeti, mert öntudatra ébresztette a XIX. században kegyetlenül kizsákmányolt munkásokat. Marxról televíziós dokumentumdráma is készült, a filmben megszólaló szocdem pártelnök, Kurt Beck elnök bevallja, hogy Marx filozófiájával sosem tudott igazán mit kezdeni. Az SPD 1891-es erfurti programja még Marx osztályharcos nézeteire épült, a nyugatnémet szociáldemokraták csak 1959-ben mondtak búcsút az osztályharcnak, és alakultak át szocialista munkáspártból néppárttá.

- Trierben nagyon büszkék vagyunk Marxra, függetlenül attól, hogy ki mire használta fel a nézeteit - nyilatkozta Klaus Jensen, a 100 ezer lakosú Mosel-parti város SPD-s polgármestere. A Marx-múzeum tavaly több mint 42 ezer látogatót vonzott, a helyi kereskedőknek komoly üzletet jelent a kultusz. A filozófus szakállas képe nemcsak pólókról, kulcstartókról és más emléktárgyakról köszön vissza, márkavédjegy a "Világ proletárjai, egyesüljetek!" felszólítás kitalálójáról elnevezett Spätburgunder palackjain is. Ami nemcsak száraz, hanem vörös is.

Nálunk a szoborparkba vitték
Nálunk a szoborparkba vitték
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.