Gyilok galopp

Elásott orosz gyerekekről írta legújabb krimijét a szekszárdi városi rendőrkapitányság helyettes vezetője. A Marcus Meadow néven publikáló Réti László alezredes persze tudja, miről beszél: talált már fej nélküli hullát a tolnai rengetegben, és baltás gyilkos után is nyomozott.

Magyarázatnak persze kevés, de azért rögzítsük a tényt: a későbbi bűnregényszerző gyerekkorában egyszer verekedés közben eltörte az öccse kulcscsontját. Kriminalizálódása szerencsére itt megállt, Réti ales ugyanis a pofonok földjéről akkor még az égbe vágyott. Repülni szeretett volna, és ha kicsit jobb a szeme, talán most pilótás könyveket ontana magából, bonyhádi topgunokkal és kémharkályokkal a főszerepben.

Réti azonban szemüveget kapott és rendőrnek jelentkezett. Kitüntetéssel végezte a főiskolát, majd a Tolna megyei kapitányságra került, ahol rögtön a mélyvízbe dobták. Élete első ügye az akkoriban slágernek számító olajszőkítéssel volt kapcsolatos, két év múlva viszont már a szakma csúcsán volt: gyilkosságokkal és más erőszakos bűncselekményekkel foglalkozott. Nyomozott buszpályaudvari rablók után, ő tartóztatta le azt a férfit, aki válása előtt baltával csapta agyon a kislányát, elemzett, és kutatott, egyszer viszont neki kellett rendőrt hívni: kifosztották ugyanis a lakását.

Közben elvégezte a jogot, előléptették, és megnősült. Elégedett ember volt egészen harmincéves koráig, ám akkor megijedt: úgy érezte, még nem csinált semmit, hogy a bilincsbe vert bűnözők nem számítanak, neki mást is le kellene tenni az asztalra. Egy szó mint száz, Réti László úgy döntött, írni fog. A cél érdekében újraolvasta kedvenceit, tanulmányozta ehhez Ken Follettet, Frederick Forsyth-ot és Robert Ludlumot, internetes oldalakat böngészett, majd nyolc hónap alatt megírta élete első regényét.

A halál háromszöge tulajdonképpen egy politikai krimi: három főhőse még a hetvenes évek közepén Párizsban lát egy gyilkosságot, melynek elkövetője nem más, mint a későbbi magyar köztársasági elnök. Közben újabb és újabb gyilkosságokat követnek el, egy tudós autója szakadékba zuhan, a floridai mocsarakban pedig különféle szörnyű dolgok történnek.

Ettől kezdve nem volt megállás. Réti ales nappal irtotta a bűnt, éjjel pedig írta. Nemsokára megszületett a móri bankrablás inspirálta Vér a véremből című regény, majd az apagyilkossággal foglalkozó Kaméleon, melyben a vigaszt kereső özvegy mellett feltűnik egy komoly mellbőséggel megáldott ügyésznő is. De miért vesz valaki egy meddő aranybányát? És főleg: mi lesz Samantha sorsa? A könyv természetesen ezekre az égető kérdésekre is választ ad.

A krimik mellett még egy vicces könyvre is futotta erejéből. A rendőrség belső életét taglaló A neuralgikus ponty című opusz részletei korábban már a szervezet belső hálózatán keringtek, az egyik darabbal pedig Réti a Humorfesztivál középdöntőjéig jutott. Persze igazi szerelme a bűnügyi regény, melyhez a munkájánál aligha találna jobb ihletőt. A tolnai bűnözőknek ezért kétszer sem árt meggondolni, mit mondanak egy-egy kihallgatáson. Közel sem mindegy ugyanis, hogy valaki börtönbe kerül, vagy könyvtárba.

Esetleg: is.

Meadow ales tollat ragadott
Meadow ales tollat ragadott
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.