Szviming Pál

Van, aki nem nyughat soha. Hídvégi-Üstös Pál például a Szaharát akarja keresztülfutni az Atlanti-óceántól a Vörös-tengerig. Ha mástól hallanánk ugyanezt, felkapnánk a fejünket, de most a szemünk se rebben. Legutóbb akkor találkoztunk Hídvégi-Üstössel, amikor a Tisza végigúszására készült. Miért teszi, kérdeztük tőle, mert ilyenkor mindig efféle ostobaságokat kérdez az ember. Nem tudom, válaszolta. Valamivel csak el kell tölteni az időt.

Még Ceausescu Romániájából szökött át Magyarországra. Dolgozott villanyszerelőként és személyi kísérőként, majd egy általa kalandakadémiának nevezett vállalkozásba kezdett, közben pedig egy nehezen körülírható túlélőkarriert épített föl. Futott a marokkói sivatagban, és a kongói őserdőben, megjárta Algéria és Egyiptom legembertelenebb helyeit, egy-egy magyarországi járőrbajnokságon száz kilométereket tett meg teljes menetfelszerelésben, ha pedig valami könynyebbre vágyott, a Bécs-Budapest szupermaratonon indult el. Sportember? Megszállott? Látens mazochista? Vagy egyszerűen csak így próbált kommunikálni a világgal, egyre hihetetlenebb dolgokat teljesítve? Hiába figyeltük, nem tudtuk volna megmondani.

A Tisza végigúszásakor neveztük el Szviming Pálnak. Az ukrajnai Bustyaházától indult tavaly szeptemberben, hogy harminckét nappal később, nyolcszázötvenkét kilométer megtétele után a szerbiai Titelnél másszon ki a folyóból. A vállalkozás a vártnál nehezebbnek bizonyult: a víz alig volt tízfokos, Hídvégi-Üstös előbb szájfertőzést kapott, majd begyulladt a füle, végül a bal válla kezdett hasogatni, úgyhogy három napig csak jobb kézzel úszott. A folyó néha maláta-, néha szappanízű volt, a horgászok folyton pálinkával kínálták, amikor pedig Tiszabecsnél tempózott, hirtelen egy másik úszót pillantott meg a habokban. A férfi nem sportoló volt, csak egy kimerült grúz határsértő, akit végül neki kellett megmentenie a fulladástól.

Később Afrikában tűnt fel Hídvégi-Üstös Pál. Hogy miért szelte át végül futva, kerékpározva, evezve a kontinenst, arra viszonylag egyszerű a magyarázat: mert nem sikerült az a terve, hogy Szenegálból elfusson Marokkóba, majd átevezzen a Gibraltári-szoroson. Amikor erről hallottunk, egy pillanatig azt hittük, végre értjük. Vegyünk, mondjuk egy kúpot, javasolja Karinthy tanárja Steinmannak, a jó tanulónak, és Hídvégi-Üstös pont ezt csinálja. Vesz egy sivatagot, egy folyót, egy hegyet, olykor egy-egy dzsungelt, egyszóval valami tetszőleges, ám nagy kiterjedésű tereptárgyat, amin aztán iszonyatos kínok között átverekszi magát.

Így történt ez Afrikában is, azzal a különbséggel, hogy Hídvégi-Üstös Pál itt nem egyedül, hanem egy szlovén, horvát, cseh, ukrán, orosz, szlovák és erdélyi sportolókból álló túlélőcsapattal vágott neki a tizenkétezer-ötszáz kilométeres útnak. Fokvárosból indultak, hogy a Namíbia, Botswana, Zambia útvonalon észak felé haladva végül az egyiptomi Alexandriába érkezzenek. Afrika épp olyan volt, amilyennek gondolták, forró és kiszámíthatatlan. Szudánon rendőrök kísérték végig a társaságot, Etiópiában megdobálták és leköpték őket a sportszerető bennszülöttek, az áradó Zambézin pedig épp akkor fordult fel a csónakjuk, amikor Hídvégi-Üstös néhány sütkérező krokodilt pillantott meg a parton. A száztizenhét napos úton hétezer kilométert tekertek, olykor futottak, vagy eveztek, és ha már arra jártak, megmásztak három hegyet is: a Mount Merut, a Mount Kenyát és a Kilimandzsárót.

És persze ez sem volt elég Hídvégi-Üstösnek, aki a fejébe vette, hogy olyat csinál, amit előtte még soha senki: átfut a Szaharán. Az Atlanti-óceántól indulna, Mauritániából, esetleg Szenegálból, hogy Malin, Szudánon, Egyiptomon át, nyolcezer kilométer megtétele után Szaúd-Arábiában érjen célba. Öt hónaposra tervezi az utat, öt hónapon át nap mint nap futna a sivatagban, a tűző napon. Amikor erről beszél, először arra gyanakszunk, ilyet ép ésszel talán nem tesz az ember. Amikor megtudjuk, hogyan készül a vállalkozásra, már biztosak vagyunk ebben.

Hídvégi-Üstös ugyanis a következő edzésprogramot állította öszsze: megállás nélkül végigússza a Duna magyarországi szakaszát, ezer kilométert fut a Tisza töltésén, majd átfut a kínai Takla Makán-sivatagon, a chilei Atacama-sivatagon, az ausztráliai Nagy Viktória-sivatagon, a szudáni Bayuda-sivatagon és a namíb sivatagon, hogy aztán 2009 novemberében végre nekivágjon a Szaharának. Épp negyvenéves lesz ekkor. Más egy üveg bort bont ez alkalomból, ő azonban edzőcipőt húz, és futni kezd. Nap égeti, szomjúság gyötri, fáj a lába, szúr az oldala, a sivatag ellenségesen fogja körül, és ő mégis, minden megtett méterrel egyre biztosabban érzi: jó neki.

Edzésben
Edzésben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.