Négyórás pillanatfelvétel

DVD-melléklettel jelent meg a Színház című folyóirat júniusi száma. Ha reklámozni akarnám, megszámolnám és ideírnám: ennyi meg ennyi színházi előadásba pillanthat bele az olvasó-néző. Ha szkeptikus volnék, vagy éppen ellenséges a próbálkozással szemben, ugyanezt tenném. Legfeljebb a folytatásban lenne különbség.

Egyelőre azonban a folyóirat és a Magyar Színházi Portál közös kísérletéről csak az előítélet mondathat bármilyen véleményt. Jobban tesszük, ha elfogadjuk a vállalkozást létrehozó Herner Dánielnek a lapban olvasható megállapítását: "[A korong] egy hosszú, fáradságos, ámde előrevezető út első, tétova lépése. Annak felmérése, hogy a teátrumok milyen fokon rögzítik előadásaikat, és a közönség kész-e ezt befogadni."

A mintegy négyórányi anyag ezt teljes mértékben igazolja. Vegyes, és nem olvasható ki belőle határozott elgondolás. Leginkább egy internetes magazinra emlékeztet, amely pillanatképet ad a magyar színházi helyzetről. Tulajdonképpen ez is folytatható. Vannak benne reklámok, érdemi és formális önajánlók, interjúk és egy körültekintő beszámoló az idei debreceni Kortárs Magyar Drámaírók Fesztiváljáról (DESZKA). Tizenkét fővárosi és négy vidéki színház mutatkozik be; külön kategória a tánc- és mozgásszínházak, valamint az önálló produkciók. Ajánlják magukat fesztiválok, ügynökségek, intézmények. Ezt különféle módokon teszik, hol csak előadásrészletek sorakoznak, hol az igazgató úr megmondja, hol mások is megszólalnak. Érthető, hogy Kaposváron a múltra esik nagy hangsúly, míg Győrött inkább a jövő évadot reklámozza a megbízott direktor. Reklámja jellemző a színházra, elárulja, mit gondol magáról, meg azt is, mint vélekedik rólunk, nézőkről. De ezt most hagyjuk, tudhatjuk: ez az első, kísérletinek vélhető próbálkozás inkább a vállalkozás technikai és pénzügyi lehetőségeinek kipuhatolását szolgálta, mintsem tartalmi célok teljesítését.

Fontosabb a sorozat jövője. Herner Dániel lényegében három célt fogalmaz meg említett tömör írásában. Az első: "A Színház minden számához tartozzon a kritikai írásokhoz kapcsolódó mozgókép." Hozzátenném: remélhetőleg kereszthivatkozással és a cikket valóban illusztráló, a szerző véleményét alátámasztó, esetleg éppen az általa is említett előadásrészletekkel. A második törekvés teljes előadás-felvételek közlése. Ezzel kapcsolatban azt remélem, hogy mint a mozifilmek DVD-kiadásainál szokásos, mindenféle extrákkal, interjúkkal, nyilatkozatokkal, tanulságos próbarészletekkel is kiegészülnek a korongok.

A harmadik cél a legmerészebb: annyira, hogy a szememnek sem hiszek, amikor olvasom, ezért szó szerint idézem, olvassák önök is: "Ez a projekt egy online televízió alapját képezi, amely színházról szól: reményeink szerint ezzel a partneri körrel fél éven belül elindul a SZÍNHÁZ.TV."

A Színház című lap következő DVD-mellékletét különben októberre ígérik. Megjelenése érdekében megtesszük, amit tehetünk: izgalommal várjuk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.