Ferge Zsuzsa: a civil társadalom nem ismeri saját erejét

A magyar civil társadalom még mindig nem ismeri eléggé saját erejét, s ez  kelet-európai sajátosság - mondta Ferge Zsuzsa akadémikus hétfőn  Debrecenben.

Az Debreceni Egyetem (DE) Szociológiai és Szociálpolitikai Tanszéke létrejöttének 15. évfordulója alkalmából rendezett  tanácskozáson Ferge Zsuzsa kiemelte: a világ nagy részében ma  érzékelhetőbb vált a szegénység, ugyanakkor ez kevesebb éhezőt  jelent. Az európai országok nagy részében ugyanis kiépültek a  szociálpolitika csatornái, amelyek "lecsurgatják a gazdasági  növekedés eredményeit a szegényekig".
 
Ferge Zsuzsa elmondta: a régi uniós országok máig fontosnak  tartják a jóléti államot, a jóléti rendszereket. A magyar civil  társadalom azonban még mindig nem ismeri eléggé saját erejét, s ez  kelet-európai sajátosság.

Megjegyezte azt is: azt, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv II-ből  mennyit sikerült felhasználni a gyermekekkel kapcsolatos  zászlóshajós programokra, az már kifejezetten Magyarországon múlik.

A debreceni szociológiai tanszék 15 éves évfordulója alkalmából  "A társadalmi szolidaritás válaszútjain" című konferencia kedden  plenáris üléssel folytatódik, ahol egyebek mellett a  társadalompolitika, büntetőpolitika, bűnmegelőzés összefüggéseiről,  a munakaerőpiac és a szociális problémák kapcsolatáról, valamint a  foglalkoztatási és a szociális rendszer együttműködéséről cserélnek véleményt a szakemberek.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.