Fordított világ: az ember veszélyes a nagyragadozókra

A WWF összeállította a veszélyeztetett fajok tízes listáját, ezzel készülve a vadon élő állatok és növények kereskedelméről június 3. és 15 között Hágában tartandó nemzetközi konferenciára - olvasható a WWF Magyarország sajtóközleményében.

A vadon élő állatok és növények kereskedelmét tárgyaló konferenciát most tartják meg először az Európai Unió területén, és ezúttal 171 ország - köztük Magyarország is - vesz részt rajta. A WWF (Természetvédelmi Világalap) erre az alkalomra összeállította a legális vagy illegális kereskedelem miatt a kipusztulás szélére került fajok tízes listáját, felsorolva a szükséges intézkedéseket is. Ez a következő:

  • Heringcápa - erőteljes testalkatú, középtermetű, vándorló cápafaj. Ízletes húsa és uszonya miatt halászták túlzott mértékben. A WWF azt szeretné, ha kereskedelmüket betiltanák.
  • Tüskéscápa - karcsú, kisebb méretű, fehér pettyes cápa, amely egy méter hosszúra nő meg, és csapatosan vándorol. Világszerte megtalálható a hideg, partmenti vizekben. Szirti lazacként is ismert, húsa az Egyesült Királyságban a népszerű "fish and chips" (hal burgonyával) egyik alapanyaga, Németországban "Schillerlocken" néven füstölt csemege készül belőle. Kereskedelmüket szigorúan szabályozni kellene.
  • Fűrészes ráják (fűrészhal) - hét fajának állományai drámaian megfogyatkoztak. Élő állatként akváriumi bemutatókhoz adják el őket, valamint uszonyaikkal és húsukkal kereskednek. Levágott fűrészszerű orrukból emléktárgyat és kultikus fegyvert készítenek, míg más testrészeiket hagyományos gyógyszerekhez használják fel. Kereskedelmük teljes betiltása szükséges.
  • Tigrisek - az egyik fő veszélyeztető tényező élőhelyeik folyamatos csökkenése, az erdők irtása, a másik a kereskedelmi célú vadászatuk. Testrészeiket a hagyományos kínai orvoslásban használják. Kínában tigrisfarmokon is akarják tenyészteni őket. A WWF felhívta a kormányok figyelmét, hogy összehangoltan cselekedjenek a tigrisek fennmaradása érdekében.
  • Ázsiai orrszarvúk - élőhelyük zsugorodása, a síkvidéki erdők irtása az egyik fő oka állományuk drámai csökkenésének. Az orvvadászat ugyan némileg csökkent, de nem szűnik, mert tülkük a hagyományos ázsiai orvosságok értékes alkotóeleme. A WWF a jogszabályok szigorítását szorgalmazza többek közt Nepálban.
  • Vörös és rózsaszín korall - több mint ötezer éve gyűjtik és használják ékszerként és díszítésre őket. A túlzott gyűjtésük és a fenékvonóhálós halászat egész koralltelepeket tűntetett már el. A WWF kereskedelmük szigorítását sürgeti.
  • Európai angolna - elterjedt faj Európában, tengerben és édesvízben egyaránt. Állománya az elmúlt néhány évtized során drámaian megfogyatkozott. Jelentős a nemzetközi piaci igény e faj iránt. Kereskedelme szigorítása szükséges.
  • Elefántok - folyamatos orvvadászatuk és az illegális nemzetközi elefántcsont-kereskedelem a kipusztulás szélére sodorta őket Afrikába és Ázsiában egyaránt. A WWF szerint legfőbb ideje, hogy politikai döntések is szülessenek az illegális elefántcsont-piacok és az elefántok orvvadászatának megszüntetésére.
  • Emberszabású majmok - többek közt a gorillák, csimpánzok és orangutánok vadon élő populációi rohamosan fogyatkoznak az illegális befogás és az orvvadászat, a betegségek terjedése és élőhelyeik szétszabdalása, lerombolása következtében. Az emberszabású majmok kereskedelme szigorúan tilos, a WWF mégis nyomatékosan kéri az érintett kormányokat, hogy teljes szigorral lépjenek fel az illegális kereskedőkkel szemben.
  • Valódi mahagóni - ez az egyik legértékesebb dél- és közép-amerikai esőerdei fafaj. Kereskedelme korlátozott, csupán egy ország van, Peru, amely még mindig nagykereskedelmi mennyiségben exportálja. Védelme égető feladat.
"A listán vannak olyan fajok - például a tigris, az afrikai elefánt -, melyeket már több mint harminc éve veszélyeztet a kereskedelem. Míg mások - mint az európai angolna - a piac változó igényei miatt most kerültek napirendre. Sokan nem is gondolnák, hogy az illegális állat- és növénykereskedelem bűnszövetkezetek tevékenysége, és a haszon a drogkereskedelem nyereségével vetekszik" - nyilatkozta Kecse-Nagy Katalin, a WWF Magyarország munkatársa. 

(MTI)

Összegyûjtött és elkobzott tigrishurkok egy rezervátumban
Összegyûjtött és elkobzott tigrishurkok egy rezervátumban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.