Túl gáláns lehet az EU új cukorajánlata

Meglepetést és felfokozott várakozást idézett elő hétfőn az uniós agrárminiszterek körében az Európai Bizottság új javaslata a cukorrépatermelés csökkentésére.

Mivel Brüsszel nem elégedett ennek ütemével, a répatermelőket illető egyszeri, 235,5 eurós tonnánkénti új támogatást adna abban az évben, amikor felhagynak a termesztéssel. Ez Gráf József szakminiszter szavai szerint a gyárak szerkezetátalakítására fordított összegből nekik járó tíz százalékkal együtt tonnánként összesen mintegy 300 eurós (75 ezer Ft-os) támogatást jelent, amit nem a megtermelt répára, hanem a visszaadott cukorkvóta tonnájára kell számolni. – Az összeg nagyon vonzónak számít, a termelői szervezettekkel együtt otthon tanulmányozni fogjuk a javaslatot. Ugyanakkor a cukorrépatermelés teljes leállításában nem vagyunk érdekeltek - fogalmazott Brüsszelben Gráf, aki kollégái előtt nem mondott sem azonnali igent, sem nemet.

Hazánk egyúttal időt nyert a Brüsszellel a kukoricaintervenciós rendszer megszüntetéséről folytatott vitában. A téma legkorábban júniusban kerülhet vissza az agrárminiszterek asztalára, mivel az EU-tanács egyelőre az Európai Parlament véleményére vár. (A szakbizottság, mint megírtuk, már elutasította, hogy az EU már júliustól megszüntethesse, s ezzel főleg Magyarországot sújtsa, a felvásárlási rendszer felszámolásával.) A legvalószínűbb eshetőségnek most az tűnik, hogy a téma a gabonaintervencióval együtt, az agrárpolitika jövőre esedékes felülvizsgálatának keretében vetődik fel érdemben - középtávon azonban biztosnak tűnik az uniós felvásárlás megszüntetése.

Brüsszel

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.