Tauz Nóra

Sminkesnek csakúgy, mint például szerkesztőnek vagy operatőrnek lenni azzal jár, hogy az ember soha nem kerül a képernyőre. Mégis, nélkülük nem lenne élvezhető a műsor, a riporter, a műsorvezető, vagy a meghívott vendég pedig a "kegyetlen" kamera előtt - sminkes nélkül - bizony "megnézhetné" magát.

Nagyon sok múlik a sminkesen, csodát tud tenni, megszépít, kiemeli a szép vonásokat, és eltünteti a kellemetlen, apró hibákat is egy-egy arcon.

Tauz Nórával, az MTV sminkesével arról beszélgetünk, hol lehet elsajátítani ennek a szakmának vagy inkább művészetnek a fortélyait. Nóra előbb szabadúszó sminkes volt (egyébként eredetileg bölcsésznek tanult, újságírói szakon végzett, de mint mondja, az igazi hivatását később találta meg). Különben is a kommunikációs készség, a pszichológiában való jártasság, az empátia alapvető egy sminkes esetében.

- Nemcsak arról van szó, hogy "szépen" kisminkelünk valakit. Amíg dolgozunk, a székben ülő "kuncsaftot" lélekben felkészítjük, ha úgy kívánja, beszélgetünk vele, de ha inkább arra vágyik, csendben dolgozunk - vallja Nóra. "Úgy szoktam mondani, hogy a jó sminkes egy gésa és egy tyúkanyó keveréke" - ecseteli szakmájának fortélyait, amiből az derül ki, hogy nem is mindig a szemceruza, az alapozó vagy a rúzs a legfontosabb munkaeszköz.

- Eltüntetjük a hibákat, amennyire csak lehet és kiemeljük azt, ami a legvonzóbb az adott arcban. Harmadrészt pedig lelkileg tesszük alkalmassá a műsorra váró szereplőket - folytatja Tauz Nóra.

- Többéves kapcsolatra van szükség ahhoz, hogy kinél-kinél eltalálják azt, ami a legjobban áll neki?

Nem feltétlenül, mert ha a sminkes könnyen teremt kapcsolatot, akkor ráérez kinek-kinek a lelkére, s ehhez elég néha pár perc is. "Rá kell érezni, ez a lényeg " - summázza Tauz Nóra. A sminkesnek nem szabad tolakodónak lennie. Vagy kialakul az intim kapcsolat vagy nem, erőltetni semmi esetre sem szabad, nehogy az higgye bárki is, hogy a sminkes bizalmaskodik.

Kik a hiúbbak, a férfiak vagy a nők? Tauz Nóra szerint a férfiak is nagyon hiúak tudnak lenni. "Meg kell értenünk, ha valakinek speciális kérései vannak, hiszen nem mi, hanem a másik ember kerül képernyőre, ő viszi az arcát a vásárra". Ha valaki rosszul néz ki, nem azt fogják mondani, hogy rossz volt a sminkes, hanem azt, hogy "jaj, de csúnya" ez vagy az az ember, bemondó, riporter.

Érdekel bennünket az is, hogy kit nehezebb sminkelni: a régi ismerőst, vagy azt, aki először ül kamera elé. Tauz Nóra szerint embere válogatja. Itt is nagyon fontos a pszichológia, és "tudnunk kell hogy mi járatban van nálunk a vendég". "Szimpla" tévébeszélgetés lesz-e, amihez elég egy pici kis igazítás, mert attól lesz az illető önmaga, vagy alaposabban kézbe kell venni az arcot, mert, mondjuk verset mond a művész. Tauz Nóra Szabó Magdát idézi: Az a fontos, hogy az ember azonos legyen önmagával. "Nekünk pedig azt a sminket kell megtalálnunk, ami ebben segít" - mondja Tauz Nóra.

Ehhez nem elég csak ránézni valakire, meg kell kérdezni például, hogy az illető szokta-e magát sminkelni, hiszen nem minden nő él ezzel az eszközzel. Nóra szerint természetes, hogy a férfi bemondók sminkeléséhez például kisebb kelléktárra van szükség, bár a szem alatti karikákat itt is el lehet tüntetni vagy legalábbis csökkenteni.

Kíváncsiak vagyunk, kiket szokott sminkelni az ismert tévés arcok közül. Tauz Winkler Nórát, Hegedűs Juditot, Nagy Juditot vagy Novodomszky Évát említi, de az oldal nem lenne elég, hogy a teljes névsort ideírjuk.

Ezt a hivatást csak nagy szeretettel és odaadással lehet csinálni, hiszen mi önbizalmat adunk az embereknek - s ez Tauz Nóra szakmai credója is lehetne.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.