Schulek Csaba

A Magyar Televízió sportfőszerkesztője, Schulek Csaba kapta "Az év sportújságírója 2006" kitüntetést a Nemzeti Sportszövegségtől. Ebből az alkalomból beszélgetünk a 35 éves televízióssal.

Az indoklás szerint az ön vezetésével újra a Magyar Televízió hiteles és meghatározó műsora lett a TeleSport. A Nemzeti Sportszövetség - hatvannyolc sportági szakszövetség és húsz megyei sportszövetség, továbbá tíz civil szervezet jelölése alapján, egyebek között ezzel az indoklással ítélte a 2006-os év legjobb sportújságírójának az MTV sportfőszerkesztőjét, Schulek Csabát. Kevesen tudják önről, hogy vitorlázó magyar bajnok, és a budapesti első osztályban ma is aktívan kosárlabdázik. 2004 novembere óta dolgozik ezen a poszton a Magyar Televízióban. Előtte éveken át a Duna TV-ben láthattuk.

Annak idején Vitray Tamástól vettem ár a stafétabotot. Úgy érzem, hogy az elismerés a TeleSport egész csapatának szól. Mára szakmailag és emberileg is egységes, összerázódott a gárda. Büszke vagyok rá, hogy "csapatkapitány" lehetek köztük. Örülök annak, hogy a háttérben ott van velem Rudi Zoltán MTV-elnök, aki sporthasonlattal élve a szövetségi kapitány, a szövetségi edző pedig helyettesem, Havas Judit. Közösen értük el az eredményeket, és nagy várakozással tekintünk a kihívásokkal teli 2008-as pekingi olimpiai évre.

A sportszeretetet volt honnan örökölnie. Emlékszem, hogy édesapja, Schulek Ágoston többszörös magyar rúdugró bajnok és válogatott is volt, s 30 évvel ezelőtt ő tartotta az országos csúcsot 490 centiméterrel.

Igen, az édesanyám pedig versenyszerűen vitorlázott.

Ami pedig az ön helyettesét, Havas Juditot illeti, úgy emlékszem, hogy ő tagja volt annak a 4x100-as síkfutó váltónak, amely még a mexikói olimpián is indult, s mintha ő lett volna a befutó.

Ott tartalék volt, de később a 74-es Eb-n valóban ő volt a finisember. Ötödikek lettek, ami nagy szó. Juci ma is tíz-húsz kilométereket fut. Nem tudom, mi lenne velünk nélküle.

Hányan dolgoznak a TeleSportnál?

Amikor két és fél évvel ezelőtt idejöttem, körülbelül ötvenen voltunk, a leépítések után azonban most jóval kevesebben vagyunk. Mintegy 30 főre szűkült a csapat, de ha nagyobb eseményről közvetítünk, vagy hazánkban rendeznek világversenyt, akkor akár 180 ember is együtt dolgozik velünk.

Melyek voltak azok a legfontosabb sportesemények, amelyekre szívesen emlékszik az elmúlt időszakból?

A tavalyi budapesti Úszó Európa-bajnokságot az úszó Eb-k történetének legjobb közvetítéseként jellemezte a nemzetközi szövetség. Ugyancsak kiemelkedő képi világot teremtett az MTV a kajak-kenu világbajnokság közvetítése során alkalmazott technikával. A TeleSport tavaly tudósított a műkorcsolya és jégtánc Európa- és világbajnokságról, a torinói téli olimpiáról, az úszó, az öttusa, az atlétikai, a kézilabda és a vízilabda Európa-bajnokságokról is. A labdarúgó Bajnokok Ligájának csemegéit, a MotoGP összes futamát, a férfi és női kézilabda Bajnokok Ligáját, valamint a hazai kézilabda-, vízilabda-, kosárlabda-bajnokságok legjobb mérkőzéseit szintén az MTV képernyőjén láthatta a sportszerető közönség. Tavaly indult az olimpiai felkészülést feldolgozó Út Pekingbe című magazin, úttörőként utcai futóversenyeket közvetítünk, és a TeleSport névadója lett a Fittarénának.

Azt mondják, hogy önöknél nem fontos a nézettség. Ez igaz?

Inkább úgy fogalmaznék, nem a nézettség a legfontosabb. Az MTV közszolgálati adó, sok olyan témával foglalkozunk, amivel a kereskedelmi csatornák nem. Az MTV-nél egyetlen műsor sem rentábilis. A sport pedig fontos, és mi úgy vettük észre, hogy az emberek a sportot hozzánk, az MTV-hez kötik. Még senkit nem hallottam amiatt szitkozódni, mert az MTV megszerezte az olimpia vagy a foci Eb közvetítését.

Remek fiatal gárda alakult ki maga körül. Elég ha csak a Somos ikrekre, Szántó Dávidra, Egri Viktorra vagy Zelinkai Ildikóra gondolunk.

Szeretek "alulról építkezni". Ahogy a Dunaferr kézilabdacsapatánál vagy az MTK focicsapatánál, én is hiszek a fiatalok lendületében, szakmai elhivatottságában, alakíthatóságában, hűségében. Egy nagy sztárt sem igazoltam, mégis elismernek bennünket. De megemlíteném még Somogyi Diát, Haraszti Ádámot, Török Olivért, és nem hagynám ki a rádióból idecsábított Deák Horváth Pétert sem.

Remek elődökkel dicsekedhet, hiszen Schulek Frigyes építette a Mátyás-templomot és a Halászbástyát is.

Ez így igaz. Az MTV székházban sikerült kikunyerálnom az egyetlen olyan szobát, ahonnan rálátni ezekre a csodálatos építményekre. Erőt ad az ősök maradandó teljesítménye.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.