Győzött Orbán - marad a kivonulás

Változatlanul konfrontációs politikát folytat a Fidesz és a KDNP a miniszterelnökkel szemben - tegnap is kivonultak a parlamenti ülésteremből, amikor Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédet mondott.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség tegnap - nyílt szavazással - úgy határozott: változatlanul kivonulnak a parlamenti ülésteremből, ha Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felszólal a T. Házban. Így is tettek: látványosan elhagyták az üléstermet, amikor napirend előtt a kormányfő beszédet mondott. Néhány képviselő a Parlament dohányzótermében televízión kísérte figyelemmel a mondandóját, köztük volt Pokorni Zoltán is. Orbán Viktor viszont ez idő alatt az Országház épületét is elhagyta.

A parlamenti ülés előtt zárt frakciótanácskozáson döntött a Fidesz és a KDNP a kivonulásról. Ezt követően Navracsics Tibor a sajtó képviselőit úgy tájékoztatta, hogy két ellenszavazat és három tartózkodás mellett határoztak. Információink szerint Hoffmann Rózsa és Lanczendorfer Erzsébet (KDNP) mondott nemet, Simicskó István, Horváth János és egy kereszténydemokrata honatya pedig tartózkodott.

A kivonulások felülvizsgálata azért vált megkerülhetetlenné, mert a KDNPs Simicskó a múlt héten úgy nyilatkozott: nem helyes a „kizárólagos durcáskodás”, az elmúlt fél év során a kivonulások üzenete már „elment” a választókhoz, s egyértelművé vált, hogy a Fidesz és a KNDP számára Gyurcsány Ferenc „nem létező”. A munkatársunknak név nélkül nyilatkozó fideszes és KDNP-s honatyák szinte valamennyien a kivonulások ellen érveltek, ugyanakkor nyilvánvaló volt, hogy Orbán Viktor kemény konfrontációt diktál, s határozottan a kivonulások mellett áll. A tegnapi zárt frakcióülésen, még a szavazás előtt, Orbán is felszólalt, de Navracsics Tibor elmondása szerint nem ebben a témában. Lapunk információi szerint a Fidesz elnöke körülbelül egyperces hozzászólásában arról beszélt, hogy vannak „hosszú távú dolgok, amelyeknek ívük van”: ezek közé tartozik a kivonulás és a kordonbontás.

Valószínűleg ezt az „ívet” rajzolta meg Navracsics Tibor is, amikor arra a kérdésre, hogy elképzelhetőe szerinte olyan eset, amikor nem vonulnak ki az ülésteremből, némi iróniával úgy reagált: nem vonulnak ki, ha Gyurcsány Ferenc nem mond napirend előtt beszédet, s akkor sem, ha a miniszterelnök lemond. Minden ellenkező esetben viszont változatlanul elhagyják az üléstermet.

Semjén Zsolt, a KDNP elnökfrakcióvezetője is arról beszélt: nincs ok arra, hogy változtassanak ezen, ha egy „morálisan, politikailag és szakmailag is alkalmatlan ember képzeli azt magáról, hogy Magyarország miniszterelnöke, ehhez a KDNP nem asszisztál”. Azt is elmondta, hogy felajánlották Simicskó Istvánnak a lehetőséget, ha úgy gondolja, maradhat az ülésteremben Gyurcsány felszólalásakor. „Félreértés ne essék, nem jutalomról van szó, mindössze arról, hogy az általam és a Navracsics Tibor által megvalósított aszketikus gyakorlathoz Simicskó István is csatlakozhat” - tette hozzá. Simicskó nem élt e lehetőséggel, képviselőtársaival együtt kivonult. Tegnap délután a parlamenti folyosón kereszténydemokrata és fideszes honatyák is azt mondták munkatársunknak - igaz, nevük elhallgatását kérve -, hogy nem helyes a kivonulás, de „más a személyes vélemény, és más egy nyílt színi szavazás egy zárt frakcióülésen”.

A Fidesz és a KDNP kivonult
A Fidesz és a KDNP kivonult
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.