A klímaváltozástól csökken a GDP és sok halálos áldozatot követel majd

A klímaváltozás csökkenti a termelékenységet és sok halálos áldozatot követel majd - állítja a kieli Világgazdasági Intézet (IfW), és a Természetvédelmi Világalap (WWF) közös tanulmánya.

Eszerint a század végéig a növekvő hőség miatt évente 0,1-0,5 százalék között csökkenhet a német GDP. A következmények általában nagyon kínosak lehetnek, figyelmeztetett a tanulmányt jegyző kieli professzor, Gernot Klepper.

A megrendelő WWF "A klímaváltozás költségei" címet adta a tanulmánynak, amely ellentétben a korábbi németországi előrejelzésekkel, kifejezetten borúlátó. A kutatók az emberek teljesítőképességét és egészségi állapotát prognosztizálták 2071-2100 között. 16 német városra készítettek regionális előrejelzést, kiszámolva, hogy a mostani tendenciák alapján ott hány úgynevezett "hőségnap" várható, vagyis olyan nap, amikor a hőmérséklet 32 Celsius fok fölé emelkedik.

 Eszerint Mannheimben a mostanihoz képest még 23, Frankfurtban 19, Lipcsében 12, míg Hamburgban 9 újabb hőségnap várható. A következmények tragikusak, évente 5-15 ezer fő veszítheti életét, amennyiben nem teszik meg a szükséges megelőző intézkedéseket. A tanulmány szerint a tavaly 24 500 beteget kellett hőség okozta panaszokkal kórházba szállítani, a keringési rendszer és a tüdő működési zavarai miatt, ez a szám évente elérheti a 150000 főt is. Csak a kórházi kiadások emiatt évi 300-700 millió euró közötti összeggel nőnek majd.


 A legnagyobb tételt azonban várhatóan a munkavállalók teljesítménycsökkenése jelenti, hiszen a termelékenység akár 12 százalékkal is csökkenhet. Ez nemzetgazdasági szinten 10 milliárd eurós veszteséget okozhat, vagyis a hőség elvihet 2600 milliárd forintnak megfelelő összeget. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy már most is évi 2,4 milliárd eurós veszteség keletkezik a hőségnapok miatt Németországban.

Az IfW és a WWF figyelmeztet arra is, hogy a hőség okozta egészségi panaszok csak korlátozott mértékben láthatóak előre, nem tudni, valójában mekkora lesz a kár, hiszen az allergiát okozó új növényfajok megjelenésétől kezdve a kullancsok fokozott terjedéséig számos hatás várható. "A forró szavak helyett jéghideg cselekvésre lenne ahhoz szükség, hogy korlátozni lehessen a káros gázok kibocsátását", vélekedik a WWF klímaszakértője, Regine Günther.

A tanulmányt kemény bírálatok is érték, így például a Der Spiegel című német hetilap pánikkeltőnek nevezte a prognózist, mondván: eddig senki nem beszélt a halálos áldozatok számának várható növekedéséről. Erre a WWF szóvivője, Ralph Kampwirth a Spiegel Online-nak nyilatkozva kifejtette, hogy a legrosszabb számokat és eshetőségeket nem is vették figyelembe, mert azokból tényleg valódi horror-forgatókönyvet lehetett volna felépíteni.

  (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.