"A békétlen kisebbség én vagyok"

Emberek jönnek, mennek - így konstatálta egy fórumozó a Szeretem Magyarországot Klub honlapján, amikor hallotta a hírt: öten kiléptek az egyesületből.


Idén márciusban a Szeretem Magyarországot Klub független, civil fórumként alakult meg többek között azért, mert az alapítók tartalmatlannak és álságosnak tartották a jelenlegi politikai közéletet. A társadalmi kontroll erősítéséért olyan személyiségek fogtak össze, mint Czeizel Endre, Geszti Péter, Hankiss Elemér, Kokó vagy Somody Imre. Így meglehetősen vegyes politikai beállítottságú emberek ülhettek egy asztalhoz - nem mintha sokáig tartott volna. Alig pár hónapos korában érte a klubot ugyanis az őszi budapesti utcai zavargássorozat, s ennek értékelésén sikerült is összeveszniük a tagoknak: a Szeretem Magyarországot Klub ugyanis azt kezdeményezte, hogy az erőszak elleni tiltakozásul mindenki küldjön egy képeslapot "A békés többség én vagyok" címmel. A 25 ezer képeslapot aztán ki is állították Budapesten. Csakhogy a békés többség szöveg egyesek szerint túlzottan rímelt a Gyurcsány-kormány kommunikációjára (csendes többség vs. békétlen többség). Pedig az egyik alapító, Gerendai Károly szerint épp azért választották a békés többség szöveget, mert a csendes valóban hasonlított volna Gyurcsányék szövegére. A politikai stigmát azonban így sem sikerült elkerülni, legalábbis az öt kilépő (Brády Márton koncertszervező, Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke, Lovasi András zenész, Schiffer András ügyvéd és Szombathy Pál, a Magyar Hírlap volt főszerkesztője) közös levelet írt, amely szerint a magyar társadalmat nem lehet békés többségre és békétlen kisebbségre osztani, hiszen a tüntetők nem kizárólag "békétlen" garázdák voltak. Úgy gondolják továbbá, hogy egy demokratának ebben a helyzetben elsősorban a jogtalan rendőri beavatkozásban megsérült polgártársaik iránt kell szolidaritást nyilvánítania. Az alapítók válaszlevelében Gerendai Károly azt írta, hogy a rendőrök és randalírozók részéről egyaránt elítélik az erőszakot. Nem mosták tehát öszsze a tüntetés demokratikus jogát az erőszakos cselekményekkel.

A történet egyik érdekessége az, hogy a kormánypártiság vádja miatt nem a jobboldali kötődésű alapítók léptek ki: Kovács "Kokó" István olimpiai bajnok például az Indexnek azt nyilatkozta, hogy a békés többség mellé állt, ami számára sem azt jelenti, hogy ne lehessen tüntetni valami ellen, és nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy a kormány és a miniszterelnök becsapta a választókat; a Szeretem Magyarországot Klub célkitűzéseivel továbbra is egyetért. A liberális kilépők azonban láthatóan nem rengetik meg a klub falait: sőt a tagság Gerendai Károly elmondása szerint gyarapodik. Azt azonban ő sem érti, hogy a vitát miért utólag és a nyilvánosság előtt kell-kellett lefolytatni.(Ny. M.)

Javaslat a képeslap-kiállításon
Javaslat a képeslap-kiállításon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.