Mozart összes műve a neten

A Salzburgban működő Nemzetközi Mozart Alapítvány ingyenesen elérhetővé tette Mozart több mint 600 szerzeményének partitúráit az interneten.

Az idei Mozart-évforduló mintegy záróakkordjaként az új Mozart-kiadás digitalizált verziója teljes terjedelmében felkerült a netre, legalább 24 ezer kottaoldal.

"Már az első két órában 45 ezren keresték fel a honlapot, ilyesmire nem is számítottunk" - mondta Ulrich Leisinger  programigazgató telefonon a Reutersnek. Az érdeklődők a keresőprogram segítségével bármit megtalálnak, amit a zeneszerző műveivel kapcsolatban tudni szeretnének. Ha valaki például begépeli azt, hogy Pamina, a honlap megmutatja neki mind az öt áriát, amit a Varázsfuvolában énekel a szereplő, sőt a hozzájuk fűzött kritikai megjegyzéseket is.

Az "aranyalapnak" tartott új Mozart-kiadás jogtulajdonosa, a németországi Barenreiter 400 ezer dollárt (76,9 millió forint)  kapott a digitális megjelentetésért. Anyagi támogatást a Packard Humanities Institute adott, amely a kaliforniai Los Altosban működik.   

Az idén Mozart születésének 250. évfordulóját ünnepelték.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.