Ötpárti az EU bővítése miatt

A miniszterelnök a munkaerő-piac nyitásáról egyeztetésre invitálja a parlamenti pártok elnökeit - köztük Orbán Viktort, a Fidesz elnökét -, frakcióvezetőit, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói és munkavállalói oldalának soros elnökeit, valamint az Országgyűlés gazdasági, foglalkoztatási és integrációs bizottságának elnökeit.

A meghívót tegnap elküldték az érintetteknek. Amennyiben az ellenzéki pártvezér elfogadja a december 12-ére - a jövő hét keddjére - szóló invitálást, a tavaszi választások óta ez lesz az első fórum, ahol egy asztalhoz ül Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor.

A találkozónak az ad aktualitást, hogy Románia és Bulgária 2007. január elsejei uniós csatlakozása új helyzetet teremt a hazai munkaerőpiacon is. A kormány a jövő szerdán dönt arról, hogy részlegesen vagy teljes mértékben nyitja-e meg a román és a bolgár munkavállalók előtt a hazai munkaerőpiacot. A kormány a találkozó valamennyi meghívottjának megküldte az álláspontját tükröző szakmai anyagot, amelyet egyébként pénteken első körben már megvitatott az Országos Érdekegyeztető Tanács is.

E szerint Magyarország azt tervezi, hogy fokozatosan, a munkaerőigényhez, illetve -hiányhoz igazodva nyitja meg piacát a román és a bolgár munkavállalók előtt a csatlakozás után. Igaz, erről egyelőre a szociális partnerek között sincs egyetértés. A munkáltatói szövetségek és a szakszervezetek között is vannak ugyanis olyanok, akik úgy gondolják, nincs szükség a korlátozásra, mások viszont éppen a hazai munkavállalók érdekében azt javasolják, hogy az első két évben csak azokra a területekre engedjék be a románokat és a bolgárokat, ahol a vállalkozások munkaerőhiánnyal küzdenek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.