Schmitték sem tárgyalnak

Nem vesznek részt a Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett találkozón a Fidesz EP-képviselői, mert szerintük látszategyeztetésről van szó.

Gyurcsány Ferenc a múlt hét végén kezdeményezett találkozót az Európai Parlament magyar képviselőivel, hogy létrehozzák az egyeztetések intézményesített fórumát. A miniszterelnök három témát javasolt a december 10-re tervezett találkozóra: a kormány és a magyar EP-képviselők közötti együttműködés intézményes feltételeinek és kereteinek kidolgozását; az EP éves munkaprogramjának figyelembevételét; kooperációt az EU bővítési politikájával kapcsolatos magyar álláspont kialakításában, különös tekintettel a Nyugat-Balkán országainak tervezett csatlakozására.

Az MSZP, az SZDSZ és az MDF EP-képviselői készek a párbeszédre. Tabajdi Csaba (MSZP) rendkívül fontosnak nevezte a kezdeményezést. Szent-Iványi István (SZDSZ) is, de hozzátette: akkor megy el, ha úgy érzi, nem "píár-kezdeményezésről" van szó. Olajos Péter (MDF): "Ha a miniszterelnök találkozóra hív, akkor ott a helyem." Csakhogy aznap az Azovi-szigeteken lesz egy környezetvédelmi konferencián. A politikus tegnap lapunknak azt mondta: ha a miniszterelnök kész rá időt szakítani, külön is szívesen folytat vele megbeszélést. A Fidesz részéről szombaton Schmitt Pál azt közölte, várják a meghívót és a napirendet, s aztán válaszolnak. Tegnap a Fidesz tudatta: nem vesznek részt a "látszategyeztetésen".

- Ezzel a fideszes EP-képviselők a párbeszédet és az együttműködést utasítják el, ami elemi érdekük lenne a magyar állampolgároknak - így reagált a kormányszóvivő. A csehek, a lengyelek, a lettek, a dánok és az olaszok is működtetnek hasonló fórumot. "Ott ezt nem tartják látszatpolitikának" - jegyezte meg Danks Emese.

Szájer József: Elvi alapon, magunk döntöttünk

- Honnan tudják előre, hogy a találkozó látszategyeztetés lesz?

- A mostani miniszterelnök két év alatt mindössze negyven percet szánt az EP-képviselőkre.

- Nem arról van szó, hogy Gyurcsány Ferenc nemkívánatos személyiség a Fidesz számára?

- A Fidesz 12 EP-képviselője már deklarálta, hogy Gyurcsány Ferenc a hazugság, a csőd, a rendőrattak miniszterelnöke. A kétségbeesett egyeztetési kísérletekkel pedig azt szeretné demonstrálni, hogy nincs elszigetelve. Szívesen tárgyalunk egy miniszterelnökkel általában, de Gyurcsány Ferenccel nem - ez "ultima ratio", vagyis a végső érvünk.

- Az első nyilatkozó, Schmitt Pál szombaton nem volt ilyen elutasító. Azt mondta, a Fidesz szeretné megvárni a napirendet.

- Schmitt Pál azért nyilatkozott így, mert annak idején Medgyessy Péter tett hasonló javaslatot egy találkozóra az EP-képviselőkkel, de a meghívó nem érkezett meg soha.

- Döntésük előtt konzultáltak Orbán Viktorral?

- Elvi alapon, magunk döntöttünk. Az egyeztetés egyébként az EP-képviselők és a kormány között létező folyamat, a Külügyminisztériummal és Göncz Kinga külügyminiszterrel is rendszeres a konzultáció.

(Csuhaj Ildikó)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.