Parlamenti mosolyoffenzíva

Dübörög a mosolyoffenzíva - így kommentálta tegnap egy szocialista politikus a miniszterelnök parlamenti felszólalását. És tényleg: Gyurcsány Ferenc húsz percig beszélt a közös felelősségről, s több találkozót is meghirdetett. A "párbeszéd mindenkivel" kommunikációs stratégia jegyében december 19-ére a leghátrányosabb helyzetű kistérségek képviselőit, december 20-ára pedig az uniós fejlesztések "pólusvárosainak" (Miskolc, Pécs, Veszprém, Budapest, Debrecen, Székesfehérvár, Szeged és Győr) vezetőit invitálja konzultációra. (Utóbbiak körében a kormányfő otthonosabban mozoghat, hisz a nyolc magyar város első embere közül öt kormánypárti.)

Gyurcsány ismét megerősítette, hogy december 10-ére várja a magyar EP-képviselőket, azért például, hogy megvitassák, mit tehet hazánk a Nyugat-Balkán uniós csatlakozásáért. És a miniszterelnök a Fidesz-KDNP-hez - pontosabban a teremben maradt frakcióvezetőikhez - is szólt, arra biztatva őket, hogy dolgozzák át az Új Magyarország terv végrehajtását és forrásainak elköltését felügyelő eseti bizottságról szóló indítványukat, s a módosítást ötpárti egyeztetésen tárgyalják meg a jövő héten. (Abban nincs vita, hogy a grémium paritásos alapon álljon fel, s ellenzéki elnök vezesse. A különbség az, hogy az ellenzék a fejlesztésekért felelős kormánybiztost kívánja ellenőrizni, a kormányoldal viszont a folyamatokat - betekintést engedve valamennyi pénzosztó szint működésébe.)

- Mintha a tücsök-bogár rovatot olvastuk volna - így minősítette a kormányfő által mondottakat Navracsis Tibor, de ez most részéről csak afféle "kötelező oldalvágásnak" tűnt, hiszen késznek mutatkozott módosítani az eseti bizottságról szóló előterjesztést, bejelentette, hogy a Fidesz ott lesz az ötpártin. Ők is fontosnak tartják a Balkán uniós csatlakozását, és nem ellenzik az EP-képviselőik meghívását.

Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, hogy "Magyarország fő baja a demográfiai probléma", ezért vitanapot javasol a családi adózásról. A "békesség szellemét" ezúttal Dávid Ibolya űzte ki az ülésteremből. Az MDF elnöke arról beszélt, hogy türelmesen végighallgatják hétfőnként a miniszterelnököt, de a párbeszéd-offenzíva csak mese, mert tettek nem támasztják alá. Ráadásul a miniszterelnök csak rendkívüli esetekben szólalhatna meg - közölte Dávid Ibolya, ám az elnöki pulpitusról jelezték az egykori alelnöknek, hogy nem ismeri jól a házszabályt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.