Mandátum a polgármestereknek

Rendkívüli közgyűléseken adtak felhatalmazást az önkormányzatok a nagyvárosok polgármestereinek arra, hogy milyen álláspontot képviseljenek.

 

 

 

A fideszes polgármesterek közül többen politikai pr-akciónak tartják, hogy Gyurcsány Ferenc találkozóra hívta a nagyvárosok polgármestereit, mégis nagy a készülődés. Több városban rendkívüli közgyűlésen vagy egyeztető fórumon alakították ki a képviselők a polgármesterük által képviselt álláspontot.

Nagykanizsán a szocialisták indítványára, Győrött a Fidesz kezdeményezésére hívtak össze rendkívüli közgyűlést. Kanizsán, ahol a Fidesz színeiben megválasztott Marton István a polgármester, szokatlan egyetértés alakult ki: a Fidesz és az MSZP képviselői megegyeztek abban, hogy a polgármester a munkahelyteremtéshez és a térség infrastruktúrájának a fejlesztéséhez kérjen támogatást.

Győrött nem jutott egyezségre a Fidesz és az MSZP. Borkai Zsolt polgármestert a szocialisták ellenszavazatai mellett hatalmazta fel tegnap a fideszes többségű testület, hogy önkormányzati érdekegyeztető testület létrehívásának támogatását kérje Gyurcsánytól. A kezdeményezést egyébként korábban Kósa Lajos debreceni polgármester vetette fel. Szijjártó Péter, a közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője előterjesztésében úgy fogalmazott: szükségesnek tartják, hogy Gyurcsány Ferenc támogassa a testület megalakítását, "amelynek egyetértése nélkül a kormány nem nyújthat be költségvetési javaslatot az Országgyűlésnek, nem alkothat nemzeti fejlesztési tervet, valamint ahhoz tartozó operatív programokat".

Néhány városban konzultációt tartottak. Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere saját frakciójával és az ellenzékkel is egyeztetett. Azt szeretné elérni ma, hogy a megyei jogú városok polgármesterei rendszeresen részt vehessenek a településeket érintő tervek előkészítésében.

Békéscsabán lapzártánk idején is tartott az egyeztető fórum. Úgy tudjuk: Vantara Gyula, a megyeszékhely fideszes polgármestere a munkahelyteremtést tartja a legfontosabbnak, szerinte azonban a meghívás tartalma túl általános, így bizonytalan, lesz-e lehetőség érdemi tárgyalásokra. Egyeztető tárgyalásra invitálta a frakcióvezetőket Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár szocialista polgármestere is. Szerinte várospolitikai ügyről van szó, ezért a frakciók közös álláspontját képviseli.

Zalaegerszegen a legutóbbi közgyűlésen szóba került ugyan a találkozó, de nem volt részletes egyeztetés. Ebben közrejátszott, hogy Gyimesi Endre fideszes polgármester szerint az csak pr-esemény, ahol a jobboldali polgármesterek jelentik a díszletet. A szocialista Ipkovich György, Szombathely első embere úgy gondolja, hogy a nemzeti fejlesztési tervről esik majd szó. Előzetesen nem tanácskozott sem saját frakciójával, sem az ellenzékkel. Ha olyan kötelezettséget kell vállalnia, amihez közgyűlési felhatalmazás kell, utólag majd öszszehívja a testületet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.