A megyei elnököket is beengedik a Vadászterembe

A megyei közgyűlések fideszes elnökei annak ellenére is elmennek ma az önkormányzati szféra és a miniszterelnök találkozójára, hogy nem kaptak meghívót. Akadnak, akik abban bíznak, hogy a "tumultuózus" jelenetek elhomályosítják a "konszenzuskereső Gyurcsány-képet". Ilyen jelenetek azonban valószínűleg nem lesznek.

Gyurcsány Ferenc ma egyeztet a költségvetésről, az önkormányzatokról és a fejlesztési programokról a megyei jogú városok polgármestereivel és a területfejlesztési tanácsok elnökeivel. Az önkormányzati vezetők már a hét végén, a fideszes Kósa Lajos által kezdeményezett találkozón azt közölték: elmennek a találkozóra, ám szóvá tették, hogy a megyei közgyűlési elnököknek is ott lenne a helyük. Azt is mondták, hogy ne Lamperth Mónika szakminiszter jelölje ki, hogy az önkormányzatok részéről ki tárgyaljon a miniszterelnökkel. Válaszul a miniszterelnök közölte, hogy ha van rá igény, tárgyal a közgyűlési elnökökkel, Lamperth pedig kijelentette, nincs akadálya annak, hogy az önkormányzati oldal jelölje ki a tárgyaló felet.

Orbán Viktor hétfő este egyeztetett a nagyvárosok fideszes polgármestereivel és a megyei közgyűlési elnökökkel. Nyilván ennek a megbeszélésnek a hatására közölte Ódor Ferenc, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének fideszes elnöke, a Borsod Megyei Közgyűlés vezetője tegnap: bár nem kaptak meghívót, ők is ott lesznek a mai egyeztetésen. Sérelmezte, hogy a rendszerváltás óta most először nem egyeztetett a kormány a megyékkel a költségvetés tárgyalása előtt. Arra, hogy a Fidesz szerint Gyurcsány "nemkívánatos személy", s most mégis tárgyalást szorgalmaznak vele, Ódor úgy válaszolt: "ha nem pr-akcióról van szó, hanem komolyan veszik az ügyet, akkor az önkormányza-tokról igenis lehet tárgyalni a miniszterelnökkel". Szerinte erre azért is szükség van, mert a települések a teljesítőképességük határára érkeztek.

Időközben a kormányszóvivő és Gál J. Zoltán, a MeH államtitkára is tudatta: a miniszterelnök december 5-re, az önkormányzati egyeztető fórum következő ülésére már a megyei elnököket is várja. A mai egyeztetést viszont már előkészítették, és technikailag nem lenne megoldható, hogy azon a megyei közgyűlések elnökei is részt vegyenek - közölte Gál J. A Fidesz megyei közgyűlési elnökei nem visszakoznak: Ódor Ferenc tegnap lapunk érdeklődésére közölte, hogy mindenképp elmennek a találkozóra. Úgy tudjuk, a Fidesz számára kedvezőtlen, hogy Gyurcsány "konszenzusos politikusként" jelenik meg a választók előtt. Így a párt egyik titkos motivációja, hogy hátha "tumultuózus" jelenetek is kialakulnak a parlamenti folyosón.

Akár így van, akár nem, erre nem lehet számítani. Lapunkat úgy tájékoztatták, hogy annak ellenére, amit Gál J. Zoltán mondott, a Parlament Vadásztermében megrendezendő találkozóra bemehetnek a megyei közgyűlések elnökei.

Kósa Lajos egyébként nem vár sokat a miniszterelnöki találkozótól. Szerinte, ha Gyurcsány Ferenc nem pusztán a látványkormányzás részének tekintené a megbeszélést, akkor azt nem így készítette volna elő. Konkrét témák megjelölését várta volna, számára ugyanis "a fejlesztéspolitika aktuális kérdései" kitétel nem mond semmit. Kósa Lajos tegnap felsorolta azokat a szempontokat, amelyekről hétfő este, az Orbán Viktor által kezdeményezett pártkonzultáción szó esett: a költségvetés előtt a kormány nem egyeztetett az önkormányzatokkal, valamint a Gyurcsány-kormány az első, amelyik kormánymegbízottakat állít a fejlesztési tanácsok élére. Gyurcsányt nyílt színvallásra kell kényszeríteni, különben nincs miről beszélni. Csak arra, hogy együtt fényképezkedjünk, nincs szükség - nyilatkozta Kósa.

Borkai Zsolt Győr, Kósa Lajos, Debrecen, valamint Szita Károly, Kaposvár polgármestere tegnap este közös nyilatkozatot adott ki a miniszterelnöki tárgyalással kapcsolatban. Ebben úgy fogalmaztak: Gyurcsány Ferenc rákényszerült arra, hogy egyeztessen az önkormányzatok vezetőivel. Megjegyezték, ennek azért is örülnek, mert "az önkormányzati miniszter korábban egy titkos beszédében kijelentette: önkormányzati kérdésekben sem érdekli a választók akarata". A három polgármester tudomása szerint a megyei közgyűlési elnökök is jelen lesznek a mai egyeztetésen, és ennek - miként írják - örülnek.

Egyeztetés után - Újhelyi István államtitkár és Szita Károly polgármester
Egyeztetés után - Újhelyi István államtitkár és Szita Károly polgármester
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.