Gyurcsány és Lamperth gesztusa

A kormány kész arra, hogy ne csak a saját hangját hallja, hanem az ellenzékét is - mondta tegnap Gyurcsány Ferenc a Parlamentben, amikor közölte: szerdán érdemi tárgyalásra készül a megyei jogú városok polgármestereivel és a fejlesztési tanácsok elnökeivel. Üdvözölte, hogy Kósa Lajos kezdeményezésére önkormányzati vezetők konzultáltak a hét végén. Arra, hogy itt megyei közgyűlési elnökök sérelmezték, hogy nem kaptak meghívót szerdára, úgy reagált: ha van rá igény, akkor lehetőséget kell találni a velük való tárgyalásra. Navracsics Tibor szerint dialógusra van szükség, de a Fidesz "óvatossággal néz a konzultáció elé". A párbeszédhez ugyanis bizalomra van szükség, amit szerinte Gyurcsány már eljátszott.

 

 

 

A KDNP is kész a párbeszédre - közölte Semjén Zsolt, de szerinte akkor hangzanak el szép szavak az együttműködésről, amikor az asztalon fekszik a költségvetés. Épp ezért a miniszterelnök gesztusa "eső után köpönyeg vagy vihar után az esőköpeny ígérete". Kuncze Gábor (SZDSZ) szerint nem jutunk előre, ha a régi sérelmeket hánytorgatjuk föl, Dávid Ibolya pedig jelezte: ők is készek egyeztetni. Lamperth Mónika is gesztust tett: a szakminiszter közölte, ha létrejön a kormány és az önkormányzatok közötti párbeszéd intézményesített fóruma, akkor az önkormányzati oldal maga határozhatja meg, ki legyen részéről a tárgyaló fél.

Tegnap este Orbán Viktor is találkozott a megyei jogú városok fideszes polgármestereivel és megyei elnökeivel. Úgy tudjuk, rosszallását fejezte ki amiatt, hogy elégtelen volt a Kósa-féle egyeztetés kommunikációja, hiszen szerinte nem az a baj, hogy a szerdai megbeszélésre a megyei elnökök nem hivatalosak, sokkal inkább az, hogy az önkormányzatok nehéz helyzetben vannak, és Gyurcsány - aki most konszenzusos politikusként tűnhet föl - a költségvetés előtt nem egyeztetett velük.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.