Alvis Hermanis mesél

Mintegy másfél éve a Kortárs Drámafesztivál keretében Alvis Hermanis rendezésében egy néma előadást láthattunk a Trafóban. A világszerte keresett rendező és társulata most két, amúgy egészen különböző, de egyaránt mesélős produkcióval lépett föl a Bárka Fesztiválon. Egyes színészek mesélik, sőt fölolvassák az irodalmi szöveget, mások közben úgy tesznek, mintha illusztrálnák, megjelenítenék a hallottakat.

Sokkal több történik természetesen. Tatyjana Tolsztaja novellájának hőse, Szonya csúf és ostoba, ám igen hasznos és szolgálatkész lány, akinek egy durva tréfa teszi boldoggá az életét. Hálátlan ismerősei, akik különben kihasználják, ugratásképpen szerelmes leveleket küldenek neki. És Szonya átéli a szerelmet. Az ocsmány tréfa nem lepleződhet le, Szonya feltehetőleg boldogan hal meg az ostromlott Leningrád zűrzavarában.

A díszlet (Krisitne Jurjane) a lány hiperrealistán ábrázolt szobája, ahová betörők érkeznek, akik hamarosan átlényegülnek. Egyikük (Jevgenijs Isajevs) mondani kezdi a novellát, másikuk (Gundars Abolins) pedig ugyancsak hiperrealistán megjeleníti Szonyát. A termetes férfi tökéletesen átalakul formátlan nővé. És ugyancsak tökéletesen megjeleníti a rajongó, átszellemült plátói szerelmet. Eközben az elbeszélés egyszerre tárgyilagos és csodálkozó, átérző és eltávolító. A mesélő egyszer belealszik a Szonya készítette tortába, ettől kezdve csokoládémaszatos arccal adja elő Szonya boldog szerelmét. Az orosz nyelvű előadásban gyönyörűen zeng az érzelmes "nagy orosz lélek", és annak groteszk paródiája is.

Egyes értelmezők szerint Vlagyimir Szorokin A jég című regénye is alapjában az orosz lélek, gondolkodásmód, filozófia, történelem sajátos újragondolása, átértelmezése. A regényt, amelynek brutálisan és elviselhetetlenül naturális megjelenítését nemrég láthattuk a Trafóban a Krétakör előadásában, Mundruczó Kornél rendezésében, Hermanis színészei díszlet nélkül, egy kör alakú világos porondot körülülve olvassák föl. Valaki olvas, a többiek kellékeket, bútorokat hoznak-visznek, s főképp megjelenítenek. Pontosabban igen ötletesen csinálnak valami hasonlót, mint amit a szöveg mond. A nézők különféle képes albumokat kapnak, s azokban is követhetnek ugyancsak valami mást, mégis ahhoz kapcsolódót, mint amit hallanak. A regény zavaros története a huszonháromezer fénylényről, akik egymást keresik német koncentrációs táborokban és szovjet lágerekben, hogy végre összetalálkozva véget vessenek az emberiség elhibázott létének, ebben a formában sem lett meggyőzőbb. De részleteiben ezúttal is roppant élvezetes Hermanis színháza.Tatyjana Tolsztaja: Szonya. Vlagyimir Szorokin: A jég. Rigai Új Színház. Bárka Fesztivál

Gundars Abolins Szonya szerepében
Gundars Abolins Szonya szerepében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.