Alkotmány újratöltve

Szombat délután fél hat körül kisebb-nagyobb embercsoportok igyekeznek a mély morális válságba zuhant Ostrom utcán át a budai Várba. A néha beálló csendben tisztán hallani a zúgást: valahol, messze csúcsra jár a hazugsággyár, felháborítva ezzel úgy az embereket, mint a polgárokat, és persze a teljes alcsúti középpályás sort.

A Mátyás-templom tövében, a Szent István-szobor körül késő délután mintegy nyolcszáz fősre becsüljük az alkotmányozó nemzetgyűlésre váró tömeget. Van pattogatott kukorica háromszázért, árpádsávos duplaselyem zászló hatezerért, és felfedezünk néhány szent koronás-címeres laposüveget is, amely kétségkívül nóvum a hazai bizbaszipar felhozatalában.

A műsor egyébként a megszokott magas színvonalon zajlik. Bizonyos Halász József, a "Forradalmi bizottmány" társelnöke például arról beszél, hogy a televízió stúdióiban ott vannak a szovjet tankok, csak a mai szovjet tábornokokat Bánó Andrásnak és Friderikusznak hívják. Később félplaybackről elénekli valaki a "Hazám, hazámat", van szavalat, Budaházy György magnófelvételről köszönti az egybegyűlteket, és felszólal Gonda László, akiről szó szerint a következőket kellett megtudnunk: "Ő az egyik főfütyi. Münchenben él."

Az est fénypontja azonban a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom egykori elnöke, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 egyik vezetője, Toroczkai László. Retorikája egy kicsit Kövérére hajaz, csak annak egy lebutított, tömörített változata, ajánló és extrák nélkül, természetesen magyar hanggal. Toroczkai beszéde a két Magyarország narratíváját követi némi komcsizós beütéssel. Saját oktatásról, saját kormányról, saját parlamentről beszél, ez utóbbit egy ópusztaszeri parasztházba vizionálva. A képviselők limuzinok helyett lovon járnának, mondja, és egy ezerforintos hozzájárulásokból létrehozandó alternatív médiáról beszél.

Közben kiderül, most csak egy népgyűlés résztvevői vagyunk, az igazi alkotmányozó nemzetgyűlés november 25-én ül össze, feltéve, ha a tüntetők igennel szavaznak az erre vonatkozó kérdésre. Szent koronás papírt osztogatnak az önkéntesek, a tüntetők lázasan ikszelnek, aztán már mehetünk haza. "Nem félünk", skandálja még néhány derék ellenálló, előttünk pedig felsejlik a jövő: a parlament egy gémeskút tövében ülésezik, Áder János a lovát ugratja, az emberek pedig nagy szeleteket vágnak a szovjet tankok csövéből a vasárnapi ebédhez.

És egy pillanatig tényleg azt hisszük, két Magyarország van. Amire mi talán azt mondjuk, hagymáz, azt ők úgy hívják: szép, új világ.

A nép morog, az alkotmány pihen - Toroczkai László az "alkotmányozó nemzetgyûlésen"
A nép morog, az alkotmány pihen - Toroczkai László az "alkotmányozó nemzetgyûlésen"
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.