Ezer tó a Tisza mentén

Tározók nélkül, a tiszai Alföld természetes mélyedéseiben is biztonságosan tárolható a Tisza és mellékfolyói tavaszi víztöbblete - derült ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatásából. A WWF Magyarország üdvözli a javaslatot.

A BMGE kutatásának vezetője, Koncsos László szerint beigazolódott, hogy az Alföld természetes medencéiben való vízelhelyezés hatékony módja az árvízszint csökkentésének. Ezzel a módszerrel kétszer annyi vizet tárolhatnak, mint a Vásárhelyi-terv részeként épülő mesterséges tározókban. Ráadásul ez a megoldás olcsóbb, a megvalósításához szükséges idő pedig jóval rövidebb, mint a tározók üzembe helyezése.

"Felesleges drága pénzen tározókat és újabb töltésrendszereket építeni, mikor felhasználhatjuk a természetes domborzat adta lehetőségeket is" - reagált a kutatás eredményeire Figeczky Gábor, a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója.

Az idei árvízi vészvédekezés és helyreállítás költségei mintegy 25 milliárd forinttal terhelték az államkasszát. Ez a hosszú távú megoldásként elfogadott Vásárhelyi-terv Továbbfejlesztése (VTT) elnevezésű program idei költségvetésének többszöröse. Ráadásul a helyzet nem lett biztonságosabb, hasonló kiadások egy nagyobb árvíz esetén akár már jövőre megismétlődhetnek.

A WWF és a BMGE által javasolt megoldás az árvízi biztonságon túl egyéb szolgáltatásokat is nyújtana az embereknek. A kiszemelt területek ugyanis az Alföld legmélyebben fekvő részei. A gyenge termőképességű, tavasszal belvizes, nyáron pedig kőkeményre száradó úgynevezett "mélyártereken" a szántógazdálkodást csak a támogatások tartják életben, így is sok gondot okozva a gazdának. Ha ugyanazt az állami pénzt a víz elhelyezésére, és az így kialakuló vizes területek támogatására fordítjuk, nem csak a gazdálkodók járnak jól, hanem további előnyökhöz is jutunk. A tiszai Alföld ökológiai, gazdasági, turisztikai hasznot hajtó "ezer apró tó vidéke" lehetne.

A WWF Magyarország ezért arra kéri a vízügyi tárcát, hogy vegye figyelembe a legújabb kutatási eredményeket. Azt javasolják, hogy a már épülő két tározó befejezésével egy időben kezdjék el kidolgozni a mélyárterekre történő vízkivezetés műszaki részleteit. A mezőgazdasági tárcával közösen tervezzék meg ennek vidékfejlesztési vonatkozásait. A területhasználat-váltáshoz szükséges pénzt a következő hét évre szóló vidékfejlesztési programból lehetne finanszírozni.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtóosztályától a következő információkat kaptuk: hallottak erről a felmérésről, vizsgálatról, azonban az anyagot nem a tárca rendelte meg, így tételesen nem is ismeri, és nem kívánja minősíteni az abban foglaltakat. A tárca álláspontja szerint a Vásárhelyi-tervben megfogalmazott célok, létesítmények kivitelezésével garantálható a Tisza mentén élők biztonsága.

Hatalmas földmunkák nélkül is tározókhoz juthatnának
Hatalmas földmunkák nélkül is tározókhoz juthatnának
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.