Bezárás vár a kabai cukorgyárra

A kabai cukorgyár, ezzel együtt valamennyi kelet-európai üzemének bezárását tervezi az Eastern Sugar. Az elmúlt évek gyárbezárási sorozatában ez lenne a legnagyobb csapás a hazai cukorrépa-termesztőknek.

Újabb magyar cukorgyárra kerülhet lakat. Legutóbb a hatvanit zárta be a német Nordzucker, most pedig a kabairól derült ki, hogy leállítását tervezi az Eastern Sugar. A mintegy kétszáz embert foglalkoztató gyár bezárása Hajdú-Bihar és Békés megyében több száz beszállítót, nagy- és kistermelőt érint. E két megyében összesen mintegy 15 ezer hektáron termesztenek cukorrépát.

A csaknem harminc éve alapított kabai üzem felvásárlásával 1991-ben létrehozott Eastern Sugar Közép-Európa egyik legnagyobb cukorgyártója. A cégcsoport öt gyárat működtet három országban: egyet Kabán, egyet Szlovákiában és hármat Csehországban.

A tervezett gyárbezárások oka: a nagy cukorgyártó országok - így Ausztrália, Brazília és Thaiföld - sérelmezték a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO), hogy az Európai Unió a cukorexport támogatásával tartja fenn az unión belüli magas cukorárakat. A WTO helyt adott a kifogásoknak, ezért az EU több mint évi négymillió tonnával csökkenteni kényszerül a cukortermelési kvótáját. Mivel ennek következményeként a korábbinál kevesebb termékre és termelőre van szükség, az unió szerkezetátalakítási kompenzációt fizet a gyáraikat fölszámoló vállalkozásoknak.

A gyárbezárásokról az Eastern Sugar cégcsoport vezérigazgatója, Matthew Trilling tegnap sajtóközleményt adott ki, amelyben többek között az olvasható: az Eastern Sugar az EU árcsökkentései és a kvóta leszorítása miatt nem lát gazdasági perspektívát gyárai számára, ezért kérvényt nyújt be az unióhoz a szerkezetátalakítási kompenzációra, s megkezdi a tárgyalásokat dolgozóival, beszállítóival és üzleti partnereivel. E sajtóközleménynél egyértelműbben fogalmaz az a lapunk birtokába került levél, amelyet a cégcsoport tegnap postázott üzleti partnereinek. Ebben az olvasható: "A cukorrépa-termelők érdekeit és a miénket is az szolgálja leginkább, ha elfogadjuk most a kompenzációt, és bezárjuk az üzemeket. Mivel ezek a kompenzációs összegek évről évre csökkennek, most lehet a számunkra legelőnyösebb egyezséget megkötni."

A Kaba-Térségi Cukorrépa-termesztők Szövetségének titkára, Gyulai Attila érdeklődésünkre azt mondta: megdöbbentette őket a gyárbezárás híre, mert a kabai üzemben az elmúlt években hatalmas fejlesztések történtek, s ez egy időre megélhetéssel kecsegtette a beszállítókat. Hozzátette: szövetségük mintegy 120 nagytermelő vállalkozást tömörít, de rajtuk kívül Hajdúban és Békésben több száz kistermelő is termesztett cukorrépát, így nagyon sok családnak kerülhet veszélybe a megélhetése. Gyulai Attila azt mondta: szerdára rendkívüli elnökségi ülést hívtak össze a helyzet megvitatására. A Hajdú-Bihar Megyei Munkaügyi Központban megtudtuk: az Eastern Sugar még nem jelentett be csoportos létszámleépítést az intézményben.

Gráf József agrárminiszter az MTI-nek elmondta: amennyiben a tulajdonos ténylegesen a bezárás mellett dönt, úgy a tárca szándékai szerint termelői tulajdonú bioetanol-üzemet létesítenének Kabán. A tulajdonszerzést az állam kedvezményes hitellel segítené.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.