WWF: rohamosan romlik hazai vízkészletek minősége

A hazai vizekkel való ésszerűbb gazdálkodást szorgalmazta a WWF Magyarország abból az alkalomból, hogy 2006. augusztus 20-26-a között tartják a Víz Világhetét.

A nemzetközi természetvédelmi szervezet felhívta a figyelmet vízkészleteink minőségének és mennyiségének rohamos romlására. A szervezet szerint globális méretű problémával állunk szemben: a  klímaváltozás, a vízzel borított területek csökkenése, az elégtelen vízgazdálkodás és a pazarlás mind-mind ahhoz vezetnek, hogy egyre több ország szembesül vízhiánnyal és kénytelen korlátozásokat bevezetni a lakossági használatban.

A Föld vízkészletének mindössze 2,5 százaléka édesvíz, a többi sós tengervíz. Ráadásul az összes édesvíz kétharmada hó vagy jég alakjában található a gleccserekben, az örök hó és fagy zónáiban,  elsősorban a Déli-sarkon. Az elérhető vízkészletek eloszlása térben és időben is meglehetősen egyenetlen: például Dél-Amerikában található az összes édesvíz-készlet 26 százaléka, míg a világ  népességének mindössze a 6 százaléka él itt. Ezzel szemben Európában az itt lévő 8 százaléknyi vízkészletre 13 százaléknyi népesség jut.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.